Glafcos Klerides död


Idag begravs den cypriotiska statsmannen Glafcos Klerides. Det skrivs inte så mycket om denne 94-årige politiske veteran i medier utanför den grekiska kultursfären, men hans livsgärning är väl värd att begrunda.

Född 1919 i Nicosia, med rötter i bergsbyn Agros, utbildad i England, som på den tiden var härskare över kronkolonin Cypern. Under andra världskriget tjänstgjorde han i RAF som radioman och skytt på ett bombplan, sedermera nedskjuten över Tyskland, och satt i fångläger med ett antal rymningar och rymningsförsök i bagaget.

Efter kriget engagerade han sig i den cypriotiska frihetsrörelsen mot England, och när Cypern blev fritt 1960 blev han parlamentsledamot. Efter katastrofen 1974 när Turkiet ockuperade 1/3 av ön, startade han center-högerpartiet Democratic Rally, och blev tongivande inom politiken och fredsförhandlingarna.

Från 1993 till 20o3 var han Cyperns president. Han dog utan att se sin kära ö återförenad, men med ett ytterst händelsrikt liv bakom sig. Han var känd för sin humor och för sin öppna attityd, han behandlade alla lika, hög som låg. Glafcos var gift med Lila-Irene, som hade indiska rötter, hon gick bort för några år sedan. Paret lämnade efter sig dottern Kathrine som också är aktiv inom politiken och sitter i det cypriotiska parlamentet.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag