Ett demokratiskt problem när media censurerar nyheter


Det har uppstått ett nytt slags sexbrottsfenomen i samband med den ökade migrationen från Mellanöstern. Polisen i Finland är väldigt tydlig med detta. Vi ser också exempel på dylika brott i Tyskland men även Sverige.

Hur kommer det sig att polisen i Sverige inte är lika tydliga med vad som händer? Och hur kommer det sig att svensk media börjar rapportera först nu? Liknande saker har tydligen hänt tidigare, men då har man valt att mörka.

I Sverige anses förövarnas ursprung inte ha något nyhetsvärde. Någon annan anledning har jag svårt att se. Ofta väljer man att publicera suddiga bilder på förövarens kropp, eller så väljer man att inte rapportera alls. Det går rykten om en konsert i centrala Stockholm i augusti förra året, där ett 90-tal kvinnor ofredades av pojkar och män från Mellanöstern.

Om man inte rapporterar direkt och korrekt så uppstår rykten, och dessa sprids via obskyra sajter som använder rapporteringen för sin egen propaganda. Det är bättre att de etablerade medierna tar sitt ansvar och publicerar även svåra nyheter, och rapporterar allt som anses ligga i medborgarnas intresse. Däremot behöver man som brukligt är inte publicera namn och bild på ansiktet, om det inte anses viktigt för det polisiära arbetet, som vid efterlysningar etc.

Att ändra och justera nyheter i antirasistiska syften är ett grovt brott mot det publicistiska uppdraget. Det är lika illa som att bara rapportera brott som begås av utlänningar, som vissa hatsajter gör. Två sidor av det extrema Sverige. Men leken är över nu, verkligheten kom emellan, det är dags att ta tjuren vid hornen.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag