Stockholms kommunalpolitiker kliar sig i huvudet; det finns för få dagisplatser, menar de. Den så kallade babyboomen gör att alla förskolor är fullpackade.
”Prognoserna sa inte att vi skulle få så många små barn, så nu är vi efter i planeringen”, säger Marianne Nateus på Katarina-Sofia stadsdelsförvaltningen (DN 2005 08 14).
Så nu får man bygga om varenda friggebod till dagis, för att få plats med alla barn. För bara några år sedan lade man ner förskolorna pga barnbrist, men nu öppnar man dem igen…
Jag undrar hur kommunpolitikerna planerar? Jag undrar vem som skriver deras ”prognoser”? Förmodligen är det någon inkompetent myndighetsperson som nyttjat en socialfunktionalistisk algoritm, avsedd att räkna fram barnafödandet i fredstid, vid hög till måttlig arbetslöshet och ojämn tillväxt.
Det finns enklare sätt att skaffa sig bra statistik. Prata med ortens barnmorskor!
De havande mammorna besöker sin barnmorska i nästan nio månader. Därefter tar det sedan ytterligare i snitt 1,5 år innan barnet behöver en dagisplats. Sammanlagt blir det 2 år och 3 månader – INNAN barnet knackar på dörren till förskolan. Det finns alltså gott om tid att planera ev utbyggnad eller avveckling av diverse dagisverksamheter, beroende på om det råder babyboom eller ej.
Det hela bygger på samma slags förnekelse som ”årets första snöfall”. Varje år är man lika förvånad och oförberedd på att skotta gator och torg. Varje år kommer det som en total överraskning.
Snö? Här i Sverige?