Den onde Boris


Den onde Boris 1Folkskocken har redan bestämt sig, Boris är ond och Storbritannien har sällat sig till ondskans axelmakter. Boris har samma frisyr som Trumpeten, dessutom är de kompisar. Och så vill han ha Brexit. Det är ju höjden av ondska.

Därutöver finns det en massa lustiga bilder på den nye premiärministern som är roliga att sprida på Facebook. Ofta står den blonda kalufsen på ända, och visst är han lite småtjock, haha!

Medan i verkligheten är Boris Johnsson en väldigt intressant figur med både albanskt, tyskt och franskt påbrå, samt ättling till Kung George II. Han föddes i New York till brittiska föräldrar och har därför dubbelt medborgarskap. En enmanssmältdegel som han själv brukar säga. Johnsson studerade vid Eton och Oxford, och trots att han beskrevs som lat och ofta sen till föreläsningarna, så skaffade han sig toppbetyg i engelska och klassiska studier.

Han arbetade länge som journalist, med ett högst personligt tilltal, och han var duktig på sitt jobb, både som kritiker av EU, opinionsbildare, krigsreporter mm. 2001 gav han sig in i politiken och blev konservativ parlamentsledamot för Henley, Oxfordshire. Han utmärkte sig genom en något mer socialliberal nyans på paletten, och han var initialt förespråkare för Irakkriget, men ångrade sig därefter och beskrev tilltaget som djupt olyckligt.

Johnson beskrivs som klassisk liberal, samt förespråkare för en mer begränsad statsmakt, och liberal i livsstilsfrågor. 2008 blev han vald till borgmästare i London, han var populär och omtyckt. 2016 återvände han till parlamentet, och nu är han alltså premiärminister.

Han har svurit på att ta Storbritannien ur EU och kickstarta den brittiska ekonomin med bl.a frihamnar. Kanske är valet av Boris Johnsson – om vi struntar i allt skitsnack – det mest intressanta som hänt inom europeisk politik på mycket länge?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag