Cypriotiska politiker mumlar om att lämna euron


Bekräftat eller ej, det har tydligen mumlats om att lämna den gemensamma valutan på högt uppsatt håll på Cypern.

Och det är ju klart, innan ön gick med i EU var ekonomin god, man hade positionerat sig som ett slags Medelhavets Schweiz med stort bankväsende, låga skatter, och många företag som sökte sig till den kosmopolitiska ön.

Fortfarande ser jag fler gästarbetande städerskor och nannys här på Cypern än någonsin i Sverige. Men ekonomin har krackelerat rejält. Staten söker nödlån från trojkan, och arbetslösheten har stigit till strax över 10%.

Cypern är förmodligen ett av de länder som förlorat mest på EU-medlemskapet. Landets skuld är till stora delar en produkt av EU:s ogenomtänkta finans och valutapolitik. När man lät Grekland slippa en massa skulder blev Cypriotiska banker drabbade av miljardskulder istället, då de hade investerat i grekiska obligationer. Politikerna sparkade tomburken vidare till nästa land.

Nåja, alla skulderna härrör inte från bankväsendet, men det mesta är mer eller mindre en produkt av den finansiella obalans som euron skapat i Europa. En tysk euro borde vara mer värd än en spansk euro, eftersom Tyskland har bättre tillväxt och mer export – men vi har ju samma euro, vilket i praktiken innebär att Sydeuropa blir skuldsatt.

Utan euron skulle D-marken ha ökat en aning mot sydeuropas valutor, och José och Kostas kanske hade avstått att köpa en BMW just det här året ty deras pesetas och drachma blev svagare. Nu sitter de där arbetslösa istället och undrar vad tusan som hände? Och någon BMW lär det knappast bli på många år.

Och fortfarande väntar vi på vilket land som kommer att lämna det sjunkande skeppet först.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.