Carl Bildt plågas av medierna p g a sin tidigare karriär inom näringslivet. Först handlade det om hans styrelsearvode/bonus i Vostok Nafta, som efter många turer visade sig vara korrekt. Därefter riktades misstankar om jäv, då Vostok Nafta har intressen i Gazprom som i sin tur har intressen i det internationella kosortium som ska bygga en gasledning i Östersjön. Bygget sker på internationellt vatten, och Östersjöstaterna kan blott ta ställning till de miljörisker som ev. finns. Sverige och dess utrikesminister är en av de inblandade parterna.
Linjen är inte helt rak och inte heller helt röd. Jäv är dessutom inget ovanligt i politiska sammanhang, alla har vi ett förflutet. Det finns ett regelverk för ärenden där det kan uppstå jävsituationer.
Bildt har också fått ta stryk för sina intressen i Lundin Oil, som påstås ha agerat oetiskt i Sudan. Det var just därför Lundin anlitade Bildt, bolaget har under åren bättrat sig, tack vare Bildt.
Förra veckans skandal handlade om att Bildt skulle ha haft stora intressen i amerikansk vapenindustri via ett annat styrelseuppdrag (karln är flitig). En noggrann bloggare räknade ut att Bildts bolag ägde 0,002 % i Lockheed Martin, som tillverkar produkter för både försvars- och forskningsändamål. Det misslyckade mediedrevet rullades ut av Expressen, som varken kan räkna eller utföra god research, de har dessutom retirerat. Carl Bildt ger svar på tal i sin blogg, och det är riktig underhållande läsning.
De färskaste anklagelserna (tar de någonsin slut?) handlar om att Bildt inte tagit ställning till Irakkriget och det eskalerande våldet. Kanske kan utrikesministern ta ställning till detta, om media lämnar honom i fred några dagar?
Vänstern gillar inte Carl Bildt, statsministern som öppnade upp Sverige i början av 1990-talet med fri TV och radio, EU-inträde, startade bygget av Öresundsbron, introducerade husläkare, friskolor etc. Han försvarade den svenska kronkursen ihärdigt (Ingvar Carlssson höll med), vilket ledde till tidernas värsta lågkonjuktur. Många har glömt att lågkonjukturen startade redan under socialdemokraternas tid vid makten, som ett resultat av Kjell Olof Feldts fluffiga finanspolitik.
Efter åren som statsminister gjorde sig Bildt en karriär som medlare i jugoslavienkriget, skaffade ett stort internationellt nätverk; han blev sedermera en framgångsrik affärman och driven akieägare. En dylik person gillas givetvis inte av vänstern, karln är omtyckt, skicklig, smart, utsökt arrogant och rik som ett troll. Han hade dessutom mage att återvända som utrikesminister i regeringen Reinfeldt. Somliga får blodsmak i munnen, andra öppnar en flaska champagne. Jag tillhör tveklöst de senare. Uppenbarligen har han också stort stöd hos partikollegorna.
De röda är desperata, inga rykten är för vaga, inga argument är för luddiga – allt ska användas för att skjuta alliansregeringen i sank. Hur står det till med lojaliteten i det egna leden då? Gamle näringsministern Björn Rosengren var med och sålde ut Telia, och skyndade sig därefter att arbeta för Kinnevik som äger konkurrenten Tele2. För att inte tala om Olof Palme som personligen var med och sålde vapen till Indien, vars relation till Pakistan är allt annat än fredlig.
TV8:s Wolodarski och Thomas Östros har rest krav på att Bildt bör redovisa dels alla sina uppdrag, vilket är brukligt, men även alla de kunder och affärskontakter han träffat under ca fyra års tid. Är det rimligt? Bör även vi dödliga göra förteckningar över alla vi träffar, ifall vi eventuellt skulle satsa på en politisk karriär? Är problemet att Bildt har FÖR många kontakter? Skulle det vara negativt för en utrikesminister? Om dessa frågor är så viktiga, hur kommer det sig att det inte finns en utarbetad policy för politiker och statsråd? Ska vi skylla på Bildt även här?
Varför väcks misstanken om att Bildt skulle vara mer lojal mot gamla kunder och uppdragsgivare än Sveriges regering? Har han varit opålitlig i andra sammanhang? Är karln inte att lita på? Finns det överhuvudtaget något uppsåt? Att han är moderat och rik räcker inte som skäl. Jag ser ingen anledning att misstänka Bildt, han har stark integritet, och visar stor öppenhet mot allmänheten och media genom alla sina bloggar och veckobrev – större öppenhet än någon annan svensk minister genom tiderna.
—
Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, Carl Bildt, Expressen, socialdemokraterna