Britterna röstar för utträde en andra gång – spiken i kistan för det europeiska imperiet?


Britterna röstar för utträde en andra gång - spiken i kistan för det europeiska imperiet? 1Det blev en jordskredsseger för Boris Johnson och det konservativa Tories i gårdagens extraval i Storbritannien. Och enligt planen ska därmed britterna lämna unionen i januari. Pundet gick upp, landet går från osäkerhet till visshet, de kan gå vidare som nation.

De exakta konsekvenserna är inte helt klara, vi vet fortfarande inte i detalj hur avskedet kommer att se ut, och vilka samarbeten som kommer att vara kvar även efter brexit. Men vi vet att ett av de absolut mäktigaste länderna i EU kastar in handduken, på grund av unionens överstatlighet, arrogans och misslyckade politik inom en rad områden.

Kan EU fortsätta efter brexit?

Visst kan unionen fortsätta att existera, men det är egentligen inte en riktig europeisk union, då en av de mest tongivande länderna inte längre är med. Och om Storbritannien visar framgång med stark suveränitet och egen stark politik, ekonomi och valuta, då kan fler länder följa efter.

EU är i grund och botten en frihandelsunion. Vi lurades in i samarbetet genom goda ekonomiska utsikter och löften om samarbete, men vi fick istället ett tungfotat imperium med en gigantisk administration, som visar väldigt lite hänsyn till medlemsländerna och deras små medborgare.

Frihandel, tullfrihet och samarbete handlar ju egentligen inte om att skapa gemensamma politiska politiska institutioner, att skapa en ny huvudstad i Bryssel och tillsätta ännu en maktelit ovanpå de vi redan har. Frihandel är avskaffandet av regler, inte införandet av tusentals nya.

Jag har vänner som hävdat att det krävs en elit som visar vägen, som visar oss att Europa kan utvecklas och samarbeta. Eliten går före och skapar något som vi vanliga medborgare inte skulle kunna ha gjort själva. Denna elit har emellertid visat sig vara extremt bristfällig, dekadent och maktfullkomlig.

Det ingår i begreppet elit att de vet lite bättre, att de har en idé, att de kanske vågar mer än vanliga människor. Och vi inser att sådana människor inte finns.

Vi ska idag vara väldigt tacksamma för de brittiska medborgarna som genom sina röster, via fria och demokratiska val, sett till att detta väldiga monster hindrats i sin framfart.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag