Att KÖPA tillbaka en hel ungdomsgeneration


I den förra valrörelsen sa Reinfeldt: -Vi tycker att upphovsrätten ska värnas, men vi vill inte kriminalisera en hel ungdomsgeneration. Det handlade om fildelning och digital spridning av material på internet.

Den borgerliga alliansen bröt emellertid löftet, då nätet blivit mer reglerat och toppstyrt under mandatperioden. Istället för att fundera över en genomtänkt och hållbar politik kring upphovsrätt och integritet har borgarna låtits sig påverkas av lobbygrupper från dels musik- och filmbranschen och dels aktörer som t ex FRA.

De unga blir alltmer skeptiska till de borgerliga partierna, den verklighet som presenteras av politikerna stämmer inte överens med ungdomarnas. Och glappat växer för varje dag. Medan musiker som t ex Paul McCartney och Elton John tar de ungas parti mot politikerna klåfingrighet.

Men det finns andra medel att blidka en ungdomsgeneration, t ex att KÖPA tillbaka dem genom höjt studiemedel, en behjärtansvärd och populär åtgärd, trots att vi har världens mest förmånliga studieersättningssystem. Värt att notera är att studieresultaten knappast når de internationella toppskikten, trots att staten hjälper studenterna mer än i andra länder.

Så nu är det dags att digga borgarna igen; alla restriktioner på nätet är glömda, en extra slant är viktigare än förlorad integritet och rigida upphovsrättslagar.

Klassisk sossepolitik, det gäller att köpa väljarna; minns ni löftet om maxtaxa på dagis för några år sedan? Jodå, det funkade, utspelet bidrog till att Göran Persson vann valet den gången. Och det kommer säkert att gå lika bra för Reinfeldt. Plånboken i innerfickan ligger hjärtat närmast.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, studiemedel, studenter, studier, alliansen


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag