Är fildelningsdebatten över?


Nätanarkismen har nåt vägs ände kan vi läsa i SvD i dag lagom till Piratebay-rättegången i hovrätten. Kommer de att bli friade eller fällda? Knäckfrågan handlar om själva uppsåtet. Den juridiska processen kan tydligen bli långvarig.  I övrigt är fildelningsdebatten som bortblåst, och nätets tappra försvarare Piratpartiet fick inte ens en procent i valet.

Har folk tröttnat på att ladda ner filmer och musik utan att betala? Struntar man i den ökande övervakningen på nätet?

För att börja med Piratpartiet så har de ingen chans till riksdagsplatser och kommer förmodligen aldrig att lyckas. Jag har tidigare skrivit om det, problemet är en kombination av trovärdighet samt politikens innehåll. Som liberal skulle jag aldrig kunna rösta på ett parti som vill förstatliga läkemedelsforskningen. Och namnet är lika löjligt som Kalle Anka-partiet. För att nå över 4%-spärren så måste man fånga upp de breda massorna, och de röstar inte på ett dylikt parti.

Vad gäller rättegången mot personerna bakom The Piratebay så borde de ha en rimlig chans att klara sig undan straff, då de framförallt agerat sökmotor, och inte leverantör eller lagerhållare av diverse produkter, lagliga eller ej.

Vad gäller debatten om fildelning och övervakning så har Svensson tröttnat. Övervakningen är ju inget man kan ta på, och än så länge har inga myndigheter schabblat eller gjort bort sig. Den dagen när en 13 kille blir hämtad av polisens utan förvarning så kommer debatten att fortsätta. Eller när en myndighetsperson från FRA glömmer några skivor med intressant innehåll i taxin.

Hela problematiken kretsar kring digitalisering. Så fort en produkt kan digitaliseras så kan den också kopieras oändligt många gånger utan att förlora i kvalitet. Och folk kommer givetvis att försöka kopiera intressanta produkter.

I den verkliga världen räcker det med larm eller en vaksam affärsföreståndare för att avskräcka de flesta från att stjäla. Men att hindra kopiering på internet kräver en oändlig säkerhetsapparat, som dessutom rimmar illa med de västerländska öppna fria samhället. Dessutom ska man aldrig blanda ihop begreppen stöld och kopiering.

Nå, Gutenberg hade det inte lätt han heller. Hans tryckpressar konkurrerade ut en hel industri av munkar som kopierade skrifter hela dagarna. För gemene man kom hans maskin som en skänk från ovan, eftersom priset på böcker blev allt billigare. Lärdomar och idéer kunde på detta vis spridas allt snabbare, till gagn för mänskligheten. Och munkarna som tidigare kopierade böcker, de fick hitta på något annat att göra, som att t ex ägna sig åt sin ursprungliga syssla, att be. Och dessutom var det många som tjänade pengar på att sälja tryckta böcker. Det handlar om att affärsidéerna korrelerar med paradigmskiftena.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, pirate bay, piratebay, fildelning, övervakning, integritet


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag