Ännu mer avlyssning och kontroll


Ännu mer avlyssning och kontroll 1Den kontroversiella EU-förslaget Chat Control 2 godkändes i riksdagens justitieutskott, utan att folk märkte något, blott en handfull internetaktivister och dissidenter. Lagen möjliggör att maskinintelligens (AI) automatisk läser igenom medborgarnas elektroniska meddelanden, bilder etc, samt att s.k client-side-scanning tillåts, vilket i praktiken innebär spionprogram på din telefon och i din dator.

Bollandet mellan lokala parlament, EU-parlamentet och kommissionen gör att det blir svårt att följa spelet för den allmänintresserade medborgaren. Det finns också en tendens till att smyga igenom lagar genom att packa in dem tillsammans med andra regleringar, ändra och justera dem lite grann ifall de är impopulära, samt gärna göra detta under sommarmånaderna när intresset är om möjligt ännu lägre. Och det är inte första gången det händer.

Förutom det löjligt uppenbara fulspelet, den tvångsmässiga ivern att reglera medborgarna in absurdum, så förundras man över Brysselbyråkraternas fullständiga fräckhet och arrogans. De genomför det här utan att blinka, utan ånger eller samvete. Snart återstår blott sociala kreditkonton där du plötsligt inte kan köpa bröd en vacker dag för att du uttryckt något impopulärt på Zuckerbook. Det låter illa men utvecklingen är verkligen på väg åt fel håll. Och de sedvanliga bloggarna, foliehattarna och feltänkarna har varnat för detta i årtionden, men ingen lyssnar.

Varför ska våra politiker kontrollera oss? Borde inte vi kontrollera dem? Varför denna nyfikenhet gentemot medborgarnas förehavanden och beteenden? Kommer regleringarna att lösa några brott eller skapa trygghet i samhället?

Det var längesedan våra politiker gjorde något för folket, och inte emot folket. Tänk att vi röstar på de här människorna, gång på gång. Tyranni kan uppenbarligen uppstå även genom demokratiska processer, allmänna val skyddar oss inte från förtryckare.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.