Falsk ekonomi


Falsk ekonomi 1Nu när elen och bensinen börjar bli smärtsamt dyr, då finns det all anledning att se om sina personliga utgifter. Det första man noterar är alla dessa små månadsbetalningar som dras automatiskt, Netflix, spel, appar, medieabonnemang osv. När allt adderas blir det ganska mycket, även om varje betalning kan tyckas liten och begränsad.

Internetekonomin bygger på regelbundna mikroavgifter och förhållandevis små köpbeslut, som i slutänden blir en betydande del av ens utgifter. Men det finns många andra kostnader som också är onödiga, och som vi mest betalar för att alla andra gör det.

Bilen är en pengatjuv, särskilt nu när bränslekostnaderna ökar rejält. Men det handlar inte bara om vad vi häller i tanken, nej, redan när du kört ut den nya bilen från affären så tappar den signifikativt i värde. Och eftersom få kan betala allt kontant blir det ofta billån, och ännu en månatlig utgift adderas.

Den som kan undvara nybilsdoften och den senaste komforten bör fundera på att köpa en begagnad bil. En fem år gammal Toyota Corolla är ca 100,000 kr billigare än en ny som kostar över 250,000 kr. Dagens bilar håller länge, och en pålitlig verkstad kan hålla liv i en bil i många år. Själv kör jag omkring i 15 år gammal Renault som kostade mig 80,000 i inköp, och som kostar ca 5000 kr i reparationer och underhåll om året.

Den största utgiften för många familjer (förutom skatterna) är förmodligen boendet. Särskilt storstadsbor lägger en betydande del av sin inkomst på att ha någonstans att bo. Även detta finansieras ofta med lån, och inte nog med det; den som bor i bostadsrätt får acceptera att även föreningen har stora lån som påverkar månadsavgiften. Utanför tätorterna så kan man fortfarande köpa en villa för ca 1 milj kr. Och den händige kan förstås hitta äldre renoveringsobjekt med en ännu lägre prislapp. Varför jagar man då bostäder för över 10 milj i Stockholm?

Det handlar förstås om läget, närheten till arbetsplatsen, vännerna och storstadspulsen. Frågan är om det är värt besväret, när man verkligen tänker efter hur mycket man lägger ut varje månad?

Med Wuhan-snuvan introducerades hemarbete på allvar, och det är fortfarande många som arbetar hemifrån. Och de som fortfarande åker in till kontoret hamnar ofta i en pendlingssituation som kan ta 1-3 timmar i anspråk dagligen, fram och tillbaka. Så, inte nog med att man lägger enorma summor på bil och boende, man sitter och pendlar bort stora delar av sitt liv.

Boendet handlar mest om sociala konventioner, de flesta av oss hade klarat sig med en litet trähus på en gräsplätt. Den verkliga byggkostnaden för ett så enkelt boende borde inte bli så mycket. Men regleringar, ansökningskrav, tillstånd, skatter samt konkurrens om marken ökar priset. Det mesta vi betalar är i själva verket luft. Situationen liknar allt mer den holländska tulpanbubblan på 1600-talet, då folk kunde spendera en förmögenhet på simpla tulpanlökar. Nu lägger vi istället 12 milj kr på en medioker sjuttiotalsvilla på Lidingö. Om du nöjer dig med Haninge så kommer du undan med knappt hälften, men även 6 milj kr är väldigt mycket för ett hus i en ordinär förort till Stockholm.

Om vi verkligen ska tänka utanför ramarna, varför inte skaffa sig en husvagn? Man kan köpa en bättre begagnad för ca 100,000 kr plus en bil för ungefär lika mycket. En husbil, om man föredrar det, kan köpas begagnad för ca 200,000 kr. Den här investeringen kräver ingen (eller en mindre) lånebörda, det är åtminstone återbetalningsbart inom rimlig tid. Ekipaget skulle kunna flyttas utifrån ägarens tycke och smak, det enda som behövs för den flitige hemmaarbetaren är en internetanslutning. Är man skeptisk till nomadlivet så kan en mindre bit obebyggd mark införskaffas för en rimlig peng, där det portabla boendet kan parkeras. Och för pengarna man sparar så kanske man äntligen kan göra den där resan till Amazonas eller Fiji? Det gäller att förverkliga sina drömmar, vi lever ju inte för evigt.

Ibland måste man skala bort allt fluff för att inse hur mycket pengar man lägger på sociala konventioner och förutbestämda måsten. Och även om mitt exempel förefaller löjligt och orimligt för många, så skulle de flesta vara eniga om att det är en möjlig strategi, det är något som skulle kunna genomföras. Visst blir det kallt i en husbil på vintern, men den är förmodligen billigare att värma än en stor villa; och varför inte flytta söderut under vintern, som fåglarna?

Skola och utbildning för barnen blir också ett dilemma om man ska leva under annorlunda former. Vi tangerar debatten om hemskolning och det nuvarande skolsystemets urvattning och förfall. Många undrar vad barnen egentligen gör i skolorna om dagarna? Grundskolans läroplan på nio år kan med fördel läras ut under en väsentligt kortare tid. Skolväsendet har resulterat i en slags arbetsläger för barn, där syftet är passning och förvaring, så att föräldrarna ska kunna pendla till sina arbetsplatser som de ogillar, i sina alltför dyra bilar, så att de kan betala den överdrivet dyra villan; och ekorrhjulet fortsätter att snurra.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta.