Skribenten Roland Poirier Martinsson attackerar libertarianismen på SvD:s ledarsida:
Libertarianismen är vad vänstern var för 30 år sedan: högerns huvudfiende. Den lockar stjärnögda naivister (som mejlar mig och är arga) och knivskarpa ideologer (som Norberg) och utgör en formidabel motståndare till konservatismen. De inser demokratins värde, vilket skiljer ut dem från Ville, Valle och Viktor. Bristen, och den raserar hela bygget, är att de inte ser dygdernas betydelse – som typiskt nog inte går att mäta.
Själv tror jag medborgarnas ”huvudfiende” är nykonservatismen, nu när kommunismen är halvdöd. Det är konservativa politiker som vill avlyssna och registrera oss, det är konservativa politiker som skapar undantagslagar, sprider religiös fundamentalism, bygger moderna Gulag, startar krig på oärlig grund, och slösar bort skattebetalarnas pengar.
Nykonservatismen gror både i USA, Ryssland, EU och den muslimska världen, och denna ideologi kan mycket väl utvecklas till vår tids stalinism.
De nykonservativa försvarar ”dygderna” med omåttlig frenesi. Dessa dygder, sprungna ur kristendom och islam, som tydligen är viktigare än själva människan.
Givetvis är libertarianer är hot mot ett dylikt moralkontrollsamhälle, ty libertarianer vill inte bli kontrollerade, liksom de flesta andra vettiga människor.
Libertarianer väljer fred, frihet, jämlikhet och broderskap istället för intolerans, fundamentalism, kontroll och krig.
Var står Martinsson?
—
TILLÄGG 071212: Detta inlägg är lite koleriskt och överdrivet. Givetvis är inte alla konservativa mordiska krigshetsare. Den konservatism jag syftar på representeras framförallt av Putin, muslimska ledare och även Bush. Politiker som målar upp yttre faror, det må vara terroristhotet, ”den store satan”, västlig dekadens, amerikansk imperialism etc – och därigenom skapar rädsla och falsk enighet hos ett folk. Sakta men säkert dras tumskruvarna åt, medborgarnas integritet, yttrandefrihet och likhet inför lagen förvanskas och urvattnas. Den konservatism jag syftar på saknar namn, men utgör ett steg mot fascism. Vad gäller de muslimska länderna så präglas de snarare av en feodal konservatism, där liberalismen knappast slagits ner, ty den har aldrig implementerats.
—
Intresssant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, libertarianism, nykonservatism