Slutet på monarkin i Europa?


Prins Harry och Meghan har valt att frigöra sig från det brittiska kungahuset. Därmed knakar det i fogarna i nepotismens högsäte, vilket möjligen orsakar kallsvettningar hos alla monarkivänner. Blir det svallvågor i andra kungafamiljer i Europa? Har det svenska kungahuset har möjligen börjat sträcka sig efter livbojarna?

Är detta början på en våg av monarker som väljer att frånsäga sig sitt kungliga ansvar och testa vingarna utan medborgarnas skattepengar? Europas kungadömen har sedan flera århundraden en djup kärleksförklaring till skattepengar som upprätthåller deras extravaganta livsstil.

Slutet på monarkin i Europa? 1

Hur ska ex-kungligheter bidra till samhället?
Dagens kungligheter i Europa har en blygsam erfarenhet av att själva betala skatt, de tillhör snarare en liten skara beundrare av vårt högskattesamhälle. Deras huvudsakliga förpliktelser innebär att medverka på fina tillställningar och sitta uppradade på första parkett, och applådera i takt och nicka medhållande. De är också skickliga på att inviga evenemang och byggnader, samt klippa av snören med stora saxar till tonerna av en blåsorkester. Få av dessa färdigheter är dock möjliga att livnära sig på i verklighetens samhälle.

Prins Harry och Meghan
Britterna älskar sina kungligheter och har troget stått bakom sin monarki väldigt länge. Det arrangeras ofta storslagna tillställningar med kungligheter i centrum som ivrigt påhejas av landets medborgare.

Nu är det tänkt att prins Harry ska avsäga sin kungliga titel, samt helt frigöra sig ekonomiskt från det brittiska kungahuset. Men det var knappast något förhastat beslut, eftersom deras storslagna bröllop ägde rum innan man valde att avsäga sig sina kungliga privilegier.

Prins Harry och Meghans bröllop kostade över 30 miljoner pund och finansierades helt av skattebetalarnas pengar. Det var sannolikt planerat att först ha ett bröllop som var sponsrat av skattebetalare, och kort därefter deklarera sin självständighet från monarkin. Man vill gärna slicka av sleven ordentligt innan man väljer att stå på egna ben.

Prins Harry har ett rykte om sig att inte hushålla med veckopengen, och ertappas ibland på extravaganta fester som engelsk tabloidmedia gladeligen rapporterar om. Han besökte ett casino i Las Vegas och spenderade 54 000 dollar under en vettlös festnatt.

Det måste tillägas att prins Harry inte enbart glidit runt på en räkmacka i livet. Han tjänstgjorde i den brittiska militären, och var två vändor i Afghanistan. Den militära karriären är dock sannolikt avslutad. Vill Harry uppleva liknande spänning utan livet om insats finns andra alternativ. Frågan är om han har vad som krävs för att spela CS:GO online och stå som segrare?

Slutet på monarkin i Europa? 2Svenska kungahuset
Kan denna omvälvande händelse påverka det svenska kungahuset, och rent av smitta av sig på kungafamiljen? – Inte alls omöjligt. Speciellt eftersom prins Karl Philip och prinsessan Madeleine inte står näst i tur i tronföljden, och inte har så mycket ansvar att avsäga sig.

Om kungafamiljen skulle splittras i framtiden. Bli inte förvånad om de först har ett storslaget evenemang på skattebetalarnas bekostnad, och kort därefter avsäger sig sina monarkiska förpliktelser. Just i den ordningen.

Får vi i framtiden få uppleva prinsessan Estelle som en totalitär regent, och hertiginna över Östergötland? – Eller kommer de monarkiska titlarna sakta men säkert vittra sönder? Eller lockar ett fortsatt apanage och en priviligierad framtid på tronen?

Svenska kungahusets välgörenhet
Kungahuset är engagerat i olika typer av välgörenhet, vilket i sig är beundransvärt. Grunnar man lite djupare så blir man istället lite förbryllad. Eftersom kungahuset är helt skattefinansierat så lever de enbart på allmänhetens pengar. Samtidigt ber de allmänheten om ytterligare pengar till deras välgörenhetsfonder.

Traditionell medias relation till kungahuset
Sveriges traditionella medier brukar ha en ensidigt positiv bild till kungahuset, och ställer aldrig viktiga frågor. Nu kanske debatten blir mer livlig, och journalisterna börjar ifrågasätta den svenska monarkin lite mer på djupet. – Eller så kommer man att fortsätta att undvika ämnet av en tydlig anledning.

Svenska medier och kungahuset har nämligen en gemensam nämnare, dvs. skattepengar. Media undviker gärna att ifrågasätta kungahusets beroendeställning av skattepengar, då det samtidigt återspeglar medias egen position, de är ofta skattefinansierade. Kasta inte sten i glashus eller i kungahus.

Fler spekulativa inblickar i framtiden finns att läsa här.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: