Partierna mobiliserar inför höstens val, vi kommer att se massor av partiledardebatter, intervjuer och utfrågningar, men vilka är egentligen de stora frågorna? Här kommer en snabb politisk dummie inför valet 2010.
Vad är ”trygghet”?
Är det jobb eller bidrag, och i så fall i vilken ordning? Är det trygghet att ha samma jobb i 20 år, eller är det tryggare att byta ibland? Är det trygghet att bo hela sitt liv på samma ställe, eller flytta dit jobb, kärlek, och nöjen finns?
Vad ska sjuka människor göra?
De flesta av oss kommer att drabbas av någon allvarligare sjukdom i livet, ofta under ålderdomen, men ibland tidigare. Efter en svår tid med operationer, behandlingar och sjukhusvistelser kommer de flesta hem till vardagen igen. Ibland med bestående åkommor som man måste lära sig att leva med. Hur ser framtiden ut? Ett liv som sjukpensionär? Eller ett mer aktivt liv, med ett arbete man klarar av, och utmaningar på rätt nivå?
Vad händer med den globala uppvärmningen?
Miljöpartierna i västvärlden har satsat allt på ett kort, den globala uppvärmningen. Andra miljöfrågor är nedtonade, närmast bortglömda. Nu när allt fler röster höjs mot den politiserade koldioxidforskningen, börjar tvivlet sakta men säkert att spridas. Om medierna på allvar börjar att ifrågasätta den globala uppvärmningen kommer miljöpartiet att rasa i opinionsmätningarna, och det är enbart de gröna som kan rädda oppositionen. Socialdemokraterna står och stampar, vänsterpartiet kommer knappt ovanför 4%-spärren. Miljöfrågorna kan avgöra valet.
Skatter?
Vad är en normal skattenivå? Vad får vi tillbaka? Är det rätt att höja skatten för ”de rika”? Ofta är det ju dessa som driver och äger företag; riskerar vi då inte att jobben i allt större utsträckning försvinner till andra länder? Tillsammans med ”de rika”? Och i förlängningen, kommer unga välutbildade och ambitiösa människor att lämna landet? Det finns ju många länder där både företagarklimatet och den sociala tryggheten är bättre. De typiska debatten handlar oftast om att man jämför Sverige med USA, vilka anses representera två motsatta politiska system, och därefter lyfter man fram diverse för och nackdelar, vilket brukar sluta med pajkastning. Men jämför med Canada, Australien eller Holland istället. Det blir lite knepigare, och tyvärr inte så fördelaktigt för vårt stolta land, som alltmer lever på fornstora meriter.
Det lär dyka upp fler frågor på vägen, men de ovan nämnda kommer med all säkerhet att följa oss fram till målsnöret.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, val, valet, val 2010, valet 2010, valrörelsen