Profetior inför 2016


Så här inför det nya året så är det alltid intressant med idéer om vad som ska hända framöver. Lite vet vi redan, Frankrike anordnar EM i fotboll i juni, olympiska spelen i Rio de Janeiro i augusti, och det blir amerikanskt presidentval i november. Här är mina gissningar inför 2016.

Syrien

Inget krig pågår i evighet, och 2016 kan vara det året då konflikten trappas av. IS försvinner lika snabbt som de uppkom, och Assad sitter kvar tillsvidare i det sargade landet.

Saudiarabien

Oljepriset är lågt och landet börjar få dålig ekonomi. Det finns ca 1000 prinsar som lever på apanage, och det kostar en hel del att upprätthålla ett dylikt system. Under ytan finns det en del missnöje. 2016 kan vara det år vi får se en palatskupp i landet. En modernare prins tar makten och introducerar ett mer västinspirerat styre.

Ryssland

De ekonomiska sanktionerna har slagit hårt, och oljepriset är lågt. Det forna samarbetet med exempelvis Turkiet är upplöst, ryssarna kommer inte att bygga ett kärnkraftverk i södra Turkiet, inga oljeledningar kommer att dras genom landet, och livsmedel bojkottas. Ryssland blir alltmer isolerat, förr eller senare tröttnar kretsen kring Putin på sin gängledare, och avsätter honom. Det kan ske under 2016.

USA

Ted Cruz blir president och han återupprättar delvis Amerikas storhet. Ekonomi, tillväxt och företagande förbättras. Det blir mindre fokus på konflikter och terroristbekämpning utomlands och mer regionalpolitik. Men det tar givetvis ett tag innan hans politik får genomslag, inte under 2016.

Kina

I takt med att levnadsstandarden och lönerna ökar så blir inte längre Kina det självklara valet vad gäller att utlokalisera tillverkningsindustrin. Kina kommer även fortsättningsvis att vara en knutpunkt för tillverkning av högteknologiska produkter, men den ekonomiska tillväxten minskar för varje år. De kan till och med råka ut för en finanskris eller en bostadsbubbla under året.

Europa

Eurokrisen och flyktingkrisen fortsätter i viss mån och kompletteras av nya kriser. Allt fler länder och regioner börjar tröttna på samarbetet och uppträder uppstudsigt mot centralmakten. Splittring i leden.

Sverige

Regeringen Löfven fälls och det blir nyval. SD får ca 20% av rösterna och den politiska kartan ritas om helt och hållet. Resterna av alliansen bildar regering med passivt stöd av SD. Sverige går från den ena ytterligheten till den andra, från öppna gränser till stängd bunker. Man släpper bara in ett fåtal FN-kvotflyktingar, och erbjuder bidrag till hemvändare. Det blir många upplopp och demonstrationer anordnade av vänsteraktivister, och oroligt i förorterna. Ett stökigt år.

Cypern

Ön återförenas efter att ha varit delad sedan 1974, då turkiska trupper ockuperade den norra delen. Förhandlingarna går bra, och målet är återförening under 2016.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta.