2200 kr per år för SVT?


Den så kallade avgiften för radio och TV ska höjas med 7%, så att den landar på ca 2200 kr/år. Det här är en avgift man måste betala oavsett om man tittar på SVT eller ej. Det är en kvarleva från tiden då det bara fanns en TV och radiokanal, därav den märkliga affärsmodellen, ifall någon undrar.

Är det en rimlig kostnad? Nu när det finns dels massa andra reklamfinansierade TV-kanaler att titta på, och dels internettjänster som Netflix, Youtube etc. Samt att traditionella medier sänder alltfler videos online.

Utbudet har förändrats väldigt snabbt och exploderat. Man kan med enkla medel själv starta en kanal på t ex Youtube, marknadsföra den och nå ut till en publik över hela världen. Och om vi dessutom räknar in den upphovsrättsbrytande delen med streaming av filmer och TV-serier så blir utbudet galet stort.

Och här vill SVT knipa åt sig 2200 kr per år och hushåll.

Lycka till, skulle jag vilja säga, men det är inga problem. De flesta svenskar betalar sin avgift snällt och lydigt.

Ja, det är helt galet, de betalar. Det är viktigt med kvalitets-TV på svenska, heter det. Man skulle kunna argumentera om både kvalitén och svenskheten på utbudet, men vi struntar i det idag; så länge alla är nöjda är även jag nöjd. Nu när SVT får mer pengarna blir programmen säkert ännu bättre.

Och jag som hade tippat på att SVT knappt finns kvar om 5-10 år…


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.