Då var det dags igen. Något händer i mellanöstern, och svenska debattörer till vänster och höger gräver ner sig i skyttevärnen. Denna gång är det en skeppskonvoj på väg till den arabiska enklaven Gaza, som bordats och beskjutits av det israeliska försvaret.
Fartygen var enligt uppgift lastade med förnödenheter till invånarna i Gaza, man ville bryta Israels blockad med denna manifestation, och rikta världens blickar till orättvisorna i området. Israel bordar givetvis skeppen, och under aktionen skjuts 19 Gaza-aktivister och ett stort antal såras. Israelerna skyller på att aktivisterna drog vapen, och aktivisterna skyller på israelerna.
Här hemma i Sverige tar ryggmärgsreflexerna överhanden, borgerliga debattörer tar parti för Israel, medan vänstern tar parti för palestinierna. Till och med ideologiska mavericks blir förutsägbara i denna debatt.
Under gårdagen, blott några timmar efter händelsen hade alla grävt ner sig i sina ideologiska skyttevärn, samtidigt som ingen egentligen visste vad som hänt. Den direkta rapporteringen var ganska sparsmakad, alla skyller på alla. Medan tidningar och bloggar matar fram andrahandsinformation och allehanda tyckerier. På blott några timmar hade Knuff.se över 30 artiklar på temat.
Idag fördömer FN:s säkerhetsråd attacken. Liksom många andra medier och debattörer. Men det känns fortfarande som om vi inte vet mer om själva händelsen, och vad som utlöste skottlossningen.
Med på Gazaskeppen finns flera svenskar, bl.a den svenska deckarförfattaren och gamle vänsteraktivisten Henning Mankell, samt den islamvänlige religionshistorikern Mattias Gardell.
Vilken koppling har egentligen Sverige till Israel och Palestina, vad är det som får hela den svenska s.k intelligentian i svajning?
Det finns i princip fyra större beröringspunkter.
1) Den första handlar om judeförföljelserna innan och under andra världskriget. Liksom de flesta andra Europeiska länder erbjöd Sverige INTE fristad åt judar på flykt undan nazisterna. Vår givmilda flyktingpolitik kom på modet långt senare. Härmed bidrog vi indirekt till bildandet av staten Israel. Att fly till Amerika eller smugglas in i det dåvarande Brittiska mandatet Palestina var ofta de enda utvägarna, om man inte ville bli slavarbetare och slutligen avrättad. Och den stora mängden judiska flyktingar på platsen drev fram kraven på en egen stat.
2) Den svenske greven och diplomaten Folke Bernadotte mördades av den judiska terrororganisationen Lehi (Sternligan) under ett medlingsuppdrag i det brittiska mandatet Palestina 1948. Pga av hans tidigare engagemang i röda korset hade Bernadotte fått i uppdrag att medla mellan judar och araber. Sternligan såg Bernadottes medlingsförslag som ett hot, och beslutade att röja honom ur vägen.
3) Under 60-talet sammanföll starka populärkulturella vågor, ungdomsfrigörelse, sekularisering, sexuell frigörelse med den s.k vänsterrörelsen. Det blev helt enkelt på modet att vara vänster. Och eftersom kapitalismens symbolland USA, tog den nybildade statens Israels parti och Sovjetunionen arabernas, så gjorde Sveriges socialister detsamma, dvs blev starkt kritiska till Israel. Flera bland 60- och 70-talets vänsterintelligentia är numera del av det samhällsbärande skiktet i Sverige, t.ex Jan Guillou, Henning Mankell, Göran Rosenberg etc.
4) Många flyktingar som numera kommer till Sverige har rötter i arabländer, och här finns en stark antiisraelisk tradition.
I övrigt ligger Mellanöstern långt bort från Sveriges intresseområden även i dagens globaliserade värld. Via handel och affärstransaktioner hittar vi ibland israeliska apelsiner i fruktdisken, och ibland palestinsk vin i systembolaget. I övrigt finns det få fysiska beröringspunkter inom turism, kultur, handel etc.
Varför då gräva alla dessa skyttegravar, och så snabbt? Vi vet ju knappt vad som hänt? Och angår det oss? I en globaliserad värld där alla är uppkopplade jämt och ständigt kan man givetvis hävda att allt angår alla. Men vissa platser förblir uppenbarligen viktigare än andra.
Om 19 personer hade blivit skjutna i Kongo Kinshasa i går hade inte en jävel brytt sig.
—
Uppdatering: Antalet dödsoffer verkar osäkert, nu cirkulerar siffran 9, jag ändrar inte i texten.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Israel, Ship to gaza, Freedom flotilla, Gaza, Mellanöstern