Paragraffabriken


Att politikens huvuduppgift anses vara att skapa lagar kan knappast undgått någon. Statsmakten är en paragraffabrik. Vilket märks tydligt i exemplet om USAs skattelagstiftning som 1913 hade 400 sidor – och idag 72500 sidor (!).

Fungerar det amerikanska skattesystemet bättre idag än det gjordde då? Har alla dessa paragrafer förenklat för medborgarna? Det är osäkert. 1913 fanns det inte ens någon inkomstskatt, man helgade tesen om att det medborgaren skapade med sina händer var hennes eget verk och egendom. Skatten lades på fastigheter, som ju skyddas av staten, dvs polis, brandkår, rättsväsende etc. Klart och logiskt.

Men det var länge sedan man övergav den enkla och koncisa modellen. Idag har man en av världens högsta bolagsskatter, 35%, och systemet utvecklas åt rakt motsatt håll med förmynderi, överbeskattning och otydlighet.

Precis som i Europa med andra ord, där det inte räcker med de nationella parlamentens paragraffabriker utan nu har vi även Bryssel, som ju också pumpar ut paragrafer i samma takt som medborgarnas intresse för samhälle och politik minskar.

Och förresten, glöm inte att lämna in deklarationen i den 2:a maj!


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.