Den hemliga ideologin
Drömmen om lyckoriket, Utopia, problemet har gäckat mänskligheten i århundraden. Hur bygger man ett samhälle där alla är omtänksamma och respekterar varandra? Hur går man tillväga? Kanske finns det bara ett enda sätt att nå dit. Motarbeta nationalism Först och främst måste man sudda ut alla gamla historiska orättvisor och känslan av att tillhöra ett visst folk eller en viss …
Cykeltjuven
Det var tredje gången min cykel blev stulen, och någon dag senare så dök den upp på Blocket, till salu. Kanske var var det till och med samma tjuv som förra gången? Jag var så innerligt trött på att samhället utvecklats åt den här hållet, att man inte fick ha sina saker i fred, att man kände sig otrygg, och …
Färden går till Krakow
Innan jag hann tänka till ordentligt hade jag impulsköpt en flygbiljett till Krakow. Den kostade inte särskilt mycket, tack vare de nya lågprisbolagen som tagit över marknaden, och resan gick direkt utan irriterande mellanlandningar till flygplatsen som namngetts efter den polske påven Johannes Paulus II. En ovanligt modernistisk och malplacerad flygplats med tanke på stadens historiska anor. Varför inte bygga …
Greven på andra sidan jorden
Jag hade precis kommit hem från jobbet. Mitt nya jobb som jag gillade allt mer, framförallt för de regelbundna arbetstiderna, säkerheten och den trygga månadslönen. Själva arbetsuppgifterna skilde sig inte nämnvärt från den den genomsnittlige innerstadsbyråkratens – skärmtittande, excelark, rapporter, email och telefonsamtal varvat med lite möten och kundbesök. Oavsett om man arbetade med halvledarteknik eller skadedjursbekämpning så var den …
Greven som försvann
Jag promenerade raskt utmed Jungfrugatan med manuskripten i en lätt läderväska, som jag själv tyckte var synnerligen elegant och med lagom patina. Porten uppenbarade sig för mig, ibland var det svårt att hitta den märkliga dörren, men inte denna gång. Sensommarvindarna hade hastigt fått staden i sitt grepp och skänkte välbehövlig svalka och frid. Jag struntade i hissen och rusade …
Västerlandet dog redan i första världskrigets skyttegravar
Jag svepte glaset, tog fram blocket igen, och Archibald Iratus satte igång att diktera: – Äldre historiker och fornforskare hade en förkärlek för att dela upp epoker och skeenden i olika teman. Ett sådant tema är tanken om uppgång, storhetstid, nedgång och fall. Synsättet kan bäst illustreras med den gamla grekiska kronologin, där den arkaiska tiden beskrivs som uppgången, den …
Greven och det förlorade slaget
Den här gången höll jag på att ge upp, efter ett evinnerligt irrande bland portarna på Jungfrugatan; hur kunde det vara så svårt att hitta en adress som jag besökt så många gånger tidigare? Slutligen med darrande hand öppnade jag den onumrerade porten som ledde upp till Grevens våning. Den gamla hissen gnydde mer än vanligt. Högst ovilligt gick färden …
Den fjärde rädslan
Jag har tidigare beskrivit våra traditionella politiska ideologier som utslag för tre olika rädslor. Det finns tillika en fjärde rädsla. Många har en kluven inställning till den, eftersom den bidragit med så mycket elände under senare tid, men den är fundamental och stark. Och det handlar om rädslan för att livet och grönskan ska försvinna från vår jord. Tyvärr har …
Greven ger iskalla råd
Jag ringde på flera gånger, men ingen öppnade. Ibland hände det att han lyssnade på sina gamla 78-varvare och då kunde det ta en stund innan han kom till dörren. Just som jag började förtvivla och funderade på att gå hem så dök Greven upp i trapphallen. Uppklädd i en mörkgrå rock, elegant kravatt, och ett rakvatten vars doft få …
I grevens tid
Archibald Iratus bodde i ett stramt sekelskifteshus utmed Jungfrugatan på Östermalm. En märklig egenhet med adressen var dess diffusa belägenhet. Jag kunde irra runt länge innan jag fann den onumrerade porten, en gång i vintras gav jag till och med upp, och gick hem. Det var som att själva huset eller dörren flyttade på sig efter behag, som om man …
Trygghet för alla. I evighet.
Först lovade de oss frihet, rättigheter under ansvar. Allt var bra, livet blev bättre. Fler kunde utbilda sig och söka framgång och rikedom. Vi var friare än någonsin. Sedan lovade de oss försäkringar, hjälp vid arbetslöshet, sjukdom och ålderdom. Det lät också bra. Vem annan än staten skulle ta hand om detta? Självklart att samhället bistår med grundtrygghet. Några få …