Tänk om US Airforce hade skött sitt jobb den 11 september 2001? Fyra irrande passagerarplan borde ha väckt uppmärksamhet i ett land som har världens mest utvecklade säkerhetssystem, satelibevakning etc.
Attentatet mot World Trade Center användes som förevändning för att söndra medborgarnas rättigheter. Med undantagslagar som USA Patriot Act, fångläger som Guatanamo bay och det orättfärdiga irakkriget började vandringen på den totalitära stigen. En promenad som förhoppningsvis får ett abrupt slut, ty opinionen har vänt, allt fler opponerar sig mot George Bush, och allt fler börjar inse hur allvarligt läget är.
Vad har amerikanerna att välja på? Barack Obama, som länge uppträtt som en messiansk figur i den amerikanska politiken, börjar numera visa ett annat ansikte, där spionlagar och fortsatt krig i Afghanistan inte längre utgör några problem. Det verkar som om vi får leva vidare med det neokonservativa tankegodset, oavsett vem som blir president.
USA som för oss trångsynta och kuvande européer länge varit frihetens fackla på jorden. Vi flydde från kungar, despoter och fattigdom, vågade oss ut på den långa resan över havet för att skapa något nytt; vi sparade det bästa från den gamla värden, och gjorde oss av med det värsta. Och de som inte förmådde att fly, hade åtminstone något att drömma eller jämföra med.
Amerikanerna har emellertid aldrig varit några helgon, de gjorde sina misstag, atombomberna i Japan, Vietnamkriget, inblandning i andra länders angelägenheter under kalla kriget. Men de gav oss fortfarande personlig frihet, kultur och det bästa ekonomiska möjligheterna. Säg något annat land där människor som t ex Bob Dylan, Frank Zappa, George Lucas, bröderna Cohen och Bill Gates, Sergej Brin, Larry Page eller Steve Jobs kan samsas och verka?
Medan den vulgära och förringande uppfattningen brukar vara att USA blott föder Coca Cola och hamburgerkultur, trots att de största museerna, teatrarna, filmerna, regissörerna, författarna, läkarna, forskarna etc etc finns på andra sidan Atlanten.
Men något hände med landet som ville vara det friaste på jorden. Trots alla kulturella och vetenskapliga framgångar börjar USA alltmer att likna den gamla världen. Vi brukar ofta betrakta landet i väster som kapitalismens högborg, och nu när landet dras med en jättelik bolånekris, pratar vi om kapitalismens kris.
När sanningen är den att USA på många sätt är lika socialiserat som Europa, där statliga lånejättar som Federal National Mortgage Association (Fannie Mae) och Federal Home Loan Mortgage Corporation (Freddie Mac) underminerar marknaden och skapar en konstruerad spelplan.
Fattiga medborgare garanteras bolån i välviljans namn, när räntan sedan går upp och hundratusentals människor inte längre kan betala är krisen ett faktum. Räkna dessutom in allt högre skatter och växande byråkrati.
Är detta kapitalism? Knappast, vilken bankman skulle låna ut hundratusentals dollar till folk som inte kan betala?
USA har blivit Europa.
Snart importerar de kanske t o m EU:s jordbrukspolitik? Som förmodligen måste ses som det ultimata missfostret av politisk och byråkratisk inavel. Numera i stark konkurrens med den svenska signalspaningslagen, som ger myndigheterna rätt att avlyssna all form av kommunikation utan skäliga misstankar eller domstolsbeslut.
Vart ska vi ta vägen? Vi kan inte längre fly över Atlanten. Det finns ingen fristad i väster. Det är som att bli fördömd i Romarriket, du har ingenstans att fly, ty Rom finns överallt.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, förmynderi, byråkrati, konservatism