Eu-parlamentsvalet, snabbanalys


Valet blev en stor seger för piratpartiet, som får skicka en representant till europaparlamentet. Folkpartiet och miljöpartiet gick också framåt, medan moderater och socialdemokrater står kvar på ungefär samma mandat. De stora förlorarna var vänsterpartiet och junilistan, som tappar rejält. Valresultatet hittar du här.

S slår sig på bröstet och tycker att de gjorde ett bra val, men där håller jag inte med. De jämför sig med moderaterna som fick betydligt färre röster, men sammantaget får den borgerliga alliansen ( i skrivande stund) fler mandat än de rödgröna. Så vi kan knappast tala om en seger för den socialdemokratiska politiken.

Inte heller borgarna kan slå sig till ro. Och här tror jag att moderaterna tappade väldigt många röster till både piratpartiet och folkpartiet. Äldre moderata sympatisörer straffröstade på fp, medan de yngre gick till pp. De äldre ogillar måhända de nya moderaternas urvattnade politik, medan de yngre är oerhört missnöjda med m:s hantering av integritetsfrågorna, som ju borde vara en liberal kärnfråga. Hade FRA-lagen bordlagts, samt en mer stringent liberal politik från M, ja, då skulle partiet förmodligen haft 10% mer – det är jag övertygad om.

Jag tänker på det moderata mantrat från förra sommaren, att vi medborgare inte förstod FRA-debatten. I dagens kontext är det solklart att det var moderaterna som inte förstod, ty det är ju till syvene och sist folket som via valsedeln bestämmer vad som är rätt eller fel. Och jag hoppas att politikerna en gång för alla inser att all makt utgår ifrån folket. För moderaternas del blir det att gå hem till kammaren, göra om, och göra rätt.

Många tycker att valdeltagandet var för lågt, 43,8%. Inte heller här är jag förvånad. Det är ett resultat av att makten flyttas längre bort. Många vill vara och är delaktiga i frågor som rör den närmsta omgivningen, detta genuina intresse avtar i takt med avståndet. Vi ser samma sak i USA, där folk som befinner sig långt borta från Washington väljer att inte rösta i presidentvalet, däremot kan de vara mycket aktiva i frågor som rör närmiljön eller den egna staden. EU är på många sätt ett elitprojekt; politikerna frågar sig alltför sällan vad de gjorde för fel, utan ägnar istället stor energi åt hur de ska få medborgarna att rösta som de vill.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, EU, europaparlamentet, val, europaparlamentsvalet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.