Kommer Trump att fortsätta den gamla amerikanska traditionen med att bomba u-länder?


Kommer Trump att fortsätta den gamla amerikanska traditionen med att bomba u-länder? 1Våra stormakter har många gamla traditioner. Ryssland är känt för att kasta politiska utmanare i finkan, och USA är känt för att bomba u-länder sönder och samman. Ränderna går sällan ut, ve den som utmanar Putin om makten, och om ett amerikanskt hangarfartyg dyker upp vid din kustlinje så vet du att dina dagar är räknade.

Nåja, kanske håller dessa föreställningar på att förändras, och då tänker jag framförallt på den amerikanska varianten. Att projicera makt var det Atlantiska imperiet kanske främsta vapen och skrämseltaktik, det räckte ofta med att parkera ett hangarfartyg på lagom avstånd för att motparten skulle vika sig. Man sökte sällan överenskommelser eller diplomati, utan  föredrog rädsla och underkastelse.

Som de numera berömda läckta chattsamtalen med Trumps innersta krets avslöjar, det handlade inte om att kontakta motparten och fråga vad de egentligen ville, och kanske ordna en fredlig lösning, nej, det handlade om att slå dem i huvudet tills de höll käften. I princip.

Därför skickade amerikanerna ett hangarfartyg till Jemen för att lära Houthis en läxa. Denna islamska grupp har under en längre tid hotat och beskjutit skepp i regionen, och obstruerat det viktiga inloppet till Suezkanalen. Notera att det är en väldigt liten del av den amerikanska handeln som passerar där. Amerikanernas militära insats handlade om att hjälpa andra, Européer eller Israeler, vars ekonomi är mer beroende av Suezkanalen.

Och det verkar finnas en växande motvilja inom den amerikanska makteliten att fortsätta med den här typen av frilansuppdrag. Därför blev många också förvånade när USA plötsligt började bomba Jemen. Då var det dags igen, den gamla goda amerikanska traditionen med att bomba u-länder, inget nytt under solen. Det verkade som att Trump fortsatte i Bush, Obama och Bidens fotspår.

Många trodde att det skulle bli förändring denna gång, och mycket har pekat på det. Stora sparprojekt och omvälvningar i den amerikanska statsapparaten, och en delvis ny politisk linje har presenterats av Trump och hans stab, som hunnit med väldigt mycket under deras korta tid vid makten. Bombningen av Jemen kom som en överraskning, en påminnelse om det gamla Amerika under de tidigare presidenterna. Vi minns Vietnam, Jugoslavien, Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien m.fl.

Denna gång verkade emellertid inte den amerikanska kraftmätningen ge fullgott resultat. Hangarfartyget USS Harry Truman blev beskjutet av robotar, och av säkerhetsskäl flyttades det väldiga skeppet bort från målet. Problemet med en dylik farkost är att dess motmedel är begränsade och väldigt dyra, samt att dess jaktflyg kräver luftherravälde för att vara verkligt effektiva. Annars blir de tillika dyra jaktplanen nerskjutna och verkningslösa.

Vad är det som händer egentligen? Är regionen inte så efterbliven som vi trodde? Vem förser dem med dylika avancerade robotar, som hotar både skepp och plan? Eller har de lärt sig att bygga vapnen själva? Robotar av typen Toufan, Soumar, Quds-2 anses vara kopior eller vidareutvecklingar av amerikanska eller ryska föregångare, och de tillverkas i regionen till en bråkdel av kostnaden för verkningsfulla motmedel.

Kontentan är att Houthis i princip skrämt bort ett amerikanskt hangarfartyg. Och nu har det beslutats om att skicka ännu ett hangarfartyg för att assistera.

Jag får en oroväckande känsla av att det här inte kommer att sluta bra. Houthi-rebellerna behöver inte sänka ett hangarfartyg, det räcker med att skada det, och sedan blir det ett lätt mål, med tusentals amerikaner ombord. En dylik händelse skulle få amerikanerna att framstå som klåpare. Skammen och hopplösheten kan driva amerikanerna att ta till taktiska kärnvapen, och då skulle vi verkligen gå in i en ny maktpolitisk era.

Det förefaller som att amerikanerna går i fällan, precis som de gjorde i Ukraina, ett krig som omöjligen kunde vinnas, samt större delen av deras föregående äventyr i Mellanöstern och Sydostasien, där de slutligen retirerade hem med svansen mellan benen alternativt skapade större kaos än innan, och omvärlden fick hantera enorma flyktingströmmar, pånyttfött slaveri och inbördeskrig.

Om nu inte målet är att skapa kaos runt om i världen? Jag vet inte riktigt hur jag ska läsa situationen? USA har ju inte lyckats riktigt bra med några av sina krigsäventyr. Vore det inte militärt, ekonomiskt och diplomatiskt sunt att dra sig ur Mellanöstern, och överhuvudtaget sluta att bomba avlägsna länder?