Politikens gränser, och dårarna i båten


Politikens gränser, och dårarna i båten 1Hur kan ett litet enväldigt furstendöme som Liechtenstein vara friare och framgångsrikare än fina och demokratiska Sverige?

Ja, det beror ju på fursten, svarar de flesta. Han är frihetligt sinnad och omfamnar idéer om frimarknad, begränsad statsmakt osv.

Fast hur kan han göra det? Borde han inte vara en slags diktator?

Vi ser att det finns en distinktion mellan politikens ramverk, dess konstitution – och dess egentliga innehåll.

Därför kan ett fri demokrati vara socialistisk och auktoritär, med höga skatter med begränsad ekonomisk frihet. Medan ett litet enväldigt furstendöme kan vara fritt, öppet och rikt.

Den här typen av diskussioner leder tyvärr till mental härdsmälta för många. Vi har ju sedan barnsben lärt oss att demokrati är något vackert och fint. Läraren glömde tyvärr berätta att demokratin kan fyllas med vedervärdiga ideologier, som förpestar vårt samhälle under flera mandatperioder. Likväl kan en furste eller kung vara en odåga, som ägnar sig åt vin, jakt, kvinnor, och terroriserar folket. Eller en frisinnad välgörare.

Det finns tyvärr ingen konstitutionell utväg. Statsskickets form kan inte garantera dess innehåll.

Nåja, men en demokrati borde ändå över tid långsamt sålla bort dåliga idéer, och bidra till ett gott och fungerande innehåll?

Vi vet alla svaret på den frågan. Tyvärr. Nej. Många av dagens västerländska demokratier har ett dystert innehåll, där byråkratin, övervakningen och skatteslöseriet ständigt breder ut sig. Statsmakten kan inte längre hantera kriser eller samhälleliga utmaningar, det enda som verkar fungera är regleringarnas och skatternas eviga tillväxt.

Det finns egentligen ingen väg bort från den politiska råttfällan. Vi kan inte skapa en perfekt konstitution som filtrerar bort alla auktoritära och maktfullkomliga dårar. Skapar vi ett system för maktdelning så kan nästa generations politiker ta bort det. Inga grundlagar eller konstitutioner är eviga.

Vi sitter i en båt tillsammans med dårar. Vi betraktar snabbt medpassagerarnas ansikten, för att finna en allierad, någon som inte är lika galen som de andra. Kanske kan några vettiga personer ta befälet över båten och segla den till lugnare vatten? På bekostnad av dårarna i det här fallet, då har de inte fått sin vilja igenom, då har de blivit förfördelade. Alla statsskick, demokratiska eller inte, kommer att gå emot en stor del av medborgarnas vilja.

Det gäller att välja rätt båt, där det finns medpassagerare som delar dina åsikter och inställning till livet. Det kan också vara fördelaktigt med en lite mindre båt, så att du kommer nära kaptenen och kan prata med honom. Det är också viktigt att ständigt underhålla och reparera båten, så att vi klarar stormar och starka strömmar. Och sitt inte tyst i ett hörn, om du har navigeringskunskaper, då är du medskyldig när vi går på grund.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: