Under den nya regeringen har skatten på snus höjts, en dosa kostar numera närmare 30 -40 kr, från att ha kostat ca 20-30 kr. Vi har också höga skatter på sprit, bensin etc. Dessa riktade skatter på specifika produkter handlar givetvis om att få ner konsumtionen, och för all del, stärka de offentliga finanserna.
Fungerar det? Förutom att dra in skatt till staten alltså?
Hur gick det med snusskatten, snusar folk mindre nu? Kan man se siffror på detta någonstans? Dricker folk mindre än de annars skulle göra, pga alkoholskatten? Släpper vi ut mindre avgaser från våra bilar?
Var finns siffrorna?
Måste man plöja sig igenom en hög med statliga utredningar för att få svar? Är det inte politikernas plikt att efter en tid utvärdera, meddela resultatet, och därefter ta ett beslut om skatten var bra eller dålig? Får vi enbart höra resultatet om det var katastrofalt, som med Stockholms biltullar?
De flesta av oss antar att det fungerar; klart som korvspad att folk inte lägger ner 40 kr på snus eller 300 kr på en flaska whiskey – eller kör bil kors och tvärs genom landet i onödan. Eller?
Personligen tror jag att det är farligt att anta. Snus är lätt att tillverka själv, liksom sprit, smuggling är också vanligt, och har långfärderna med bil istället ersatts av flygresor? Flyg lär ju inte heller vara bra för miljön.
Var finns statistiken, i absoluta tal, den noggranna utvärderingen där man tar hänsyn till helheten. Var finns beviset på att det här systemet verkligen fungerar?
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, snus, bensin, alkohol, utvärdering