Vad är en svensk?


Vi lever i märkliga tider. Det finns folk som frågar sig – vad är en kvinna? Och liknande frågor förekommer även gällande etniciteter och folk. Om det blott handlar om problematisering och relativisering i syfte att förvirra och nedvärdera, eller om det handlar om verkliga vettiga frågor, det behöver vi egentligen inte gå in på. Även om jag personligen är misstänksam mot frågor för frågandets egen skull.

Vad är då en svensk? Jag har redan varit inne på frågan tidigare gällande den svenska kulturen och sedvänjorna. Där plikt, laganda, hårt arbete och asketism, enkelhet står i fokus. Samt en kultur av tillit, som förr i tiden gjorde att invånarna knappt behövde låsa sina hus- eller bildörrar.

Vi noterar en stor portion egalitarism, med fria självägande bönder, och högre ställning för kvinnor än i andra kulturer. Där man i äldre tider samlades vid tingsplatserna för att lösa tvister. Ståndsriksdagen har tillika gamla anor, och svensken gillar inte despoter eller enväldiga kungar. Innan 1500-talet valdes till och med kungen, ett så kallat valkungadöme.

Svensken har därutöver ett distinkt utseende med ljus hy och ljust hår samt blå ögon, med en hög medellängd. Nu ser förstås inte alla svenskar ut på detta sätt, det handlar om ett statistiskt överslag gällande unika egenskaper.

Genetik gillar folk inte att prata om, men svensken är hyfsat unik tillsammans med sina germanska släktingar. Svenskarna har en hög andel av Y-DNA haplogruppen I1, högre än grannfolken i fråga. Vi ser också att detta är en begränsad grupp i världen, en ytterst liten minoritet av jordens snart 8 miljarder invånare.

Geografiskt sätt finner vi embryot till Sverige i regionerna kring det gamla Svea- och Götaland, som sedermera expanderade norr- och söderut. Erik Segersäll är den första historiskt belagda kungen över Sverige (och kanske även Danmark), han levde under den senare halvan av 900-talet.

Den svenska historien bjuder på intressanta händelser med början i folkvandringstiden och den germanska expansionen i Europa och erövringen av Rom, Vikingatågen och skapandet av städer i Österled, elittrupper i Konstantinopel, Hansan, Kalmarunionen, 30-åriga kriget, Stormaktstiden, och under senare år ett land präglat av stabil neutralitetspolitik med stora bidrag inom forskning och utveckling. Det finns en betydande andel svenskättlingar i norra USA, och en mindre andel i Finland, Baltikum, Ryssland etc. Idag flyttar svenskar till Storbritannien, Spanien, Florida, Thailand mm.

Svensken beskrivs ofta som organiserad och ingenjörsmässig, listan av uppfinnare är tillika lång och stjärnspäckad, med namn som Polhem, Celsius, Linné, Nobel, LM Ericsson, de Laval, Ångström m.fl. Här finns även många författare, som Stiernhielm, Nordenflycht, Tegnér, Lagerlöf, Lagerkvist, Strindberg, Martinsson, för att nämna några få.

Vad gäller helgdagar och firande så bjuds det också på specialiteter som Valborg, midsommar, Lucia, kräftskiva vid sidan av de traditionella kristna högtiderna. Och den svenska kulturen bjuder på ett rikt utbud av musik, med dels gamla spelemän och visor, men även nya kompositörer och landvinningar inom popmusikens värld.

Många svenskar har också en förkärlek för naturen, skogar, sjöar och hav. Vandringar, svamp- och bärplockning, jakt, fiske och segling i skärgårdsmiljöer är populärt, men även enklare saker som löpning i skogen etc. Respekten för djur och natur är utbredd och stark.

Matkultur brukar ofta utgöra en trivial, men ack så viktig kulturmätare. Vad gäller den svenska kokkonsten så är den influerad av den europeiska, särskilt den franska, med många läckra inhemska tillägg och nedslag. När många pratar om köttbullar tänker jag istället på lövbiff med råriven pepparrot, äggula och stekt potatis, Wallenbergare, biff Rydberg, sjömansbiff osv. Sen har vi havets läckerheter med kallrökt lax och dillstuvad potatis, toast Skagen, rökta räkor, gravad lax, inlagd sill av diverse smaker, smörstekt abborre, torsk, strömming etc. Den som botaniserar bland den svenska husmanskosten inser att den utgör ett eget mikrouniversum inom den Europeiska.

Jag är säker på att jag har missat många saker, men tanken är inte att skriva en allomfattande artikel, utan snarare en introduktion till de som inte vet eller har glömt.

Så, frågan om svenskhet består av flera olika sammanhängande saker, dels folkgrupp och dels kultur, och den mix som däremellan uppstår. Precis som alla andra folk är unika på sina respektive sätt, så är svensken det också, både till kropp och själ.

Vad är en svensk? 1

 


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: