Under ett antal år har USA varit omvärldens slagpåse, man har gjort narr av landets politik, dess politiker och kultur. Ingenting har varit bra, och amerikanerna själva beskrivs som frikyrkliga fetton, som mular i sig snabbmat medan de putsar sina hagelgevär utanför husvagnen. George Bush har länge framställts som lätt rubbad, och hetsjakten på terrorister, Irakkriget, undantagslagarna, finanspolitiken, ekonomin – allt har samlats till en vämjelig häxbrygd som osar ända hit, över Atlanten.
Men något nytt är på gång. Barack Obama leder i alla opinionsundersökningar och vinner med all säkerhet valet. Många andas ut, kanske är socialkonservatismen på väg bort; skönjer vi en ny era för landet där allt en gång i tiden var möjligt?
Andra till synes oansenliga saker håller på att hända. Coca Cola som länge varit kulturvänsterns självklara slagpåse håller på att förändra sig. En osedvanligt vass och genomtänkt reklamkampanj såg dagens ljus för ett tag sedan, där man lyfter fram läskedryckens gamla anor, naturliga ingredienser och avsaknad av konserveringsmedel. Vi pratar plötsligt om kulturhistoria, anrika kryddor, örter och recept, destillerat till en slags flytande pepparkaka.
McDonalds går tillika mot strömmen, och gör ett fantastiskt bra resultat mitt under brinnande lågkonjunktur; försäljningen ökar både i USA och resten av världen. Framgångskonceptet byggde ursprungligen på att erbjuda stekt köttfärs av rent nötkött i enkel förpackning, i motsats till alla de varmkorvar som fanns på marknaden, med diverse svårkontrollerade tillsatser. Om McDonalds på samma sätt som Coca Cola hittar tillbaka till den ursprungliga idén, så finns det en hel del att hämta.
Jag anar redan nu en svag antydan till attitydförändring, vad gäller Amerika och det amerikanska.
I Kalifornien kämpar it-företagen på, och framförallt Apple visar god vinst, deras iPhone omsätter mer än hela SonyEricsson. Västkusten visar dessutom starka liberala tendenser med homoäktenskap, liberal flyktingpolitik och en allmän tolerans som mycket väl kan spridas till resten av landet. Kalifornien är ofta en experimentverkstad där tankar och idéer föds för att sedan exporteras till resten av den väldiga nationen.
Folket är trötta på den kristna högern, både McCain och Palin häcklas hämningslöst i media och på nätet. De ligger hopplöst efter i presidentvalskampanjen. Och t.o.m den gamla höken Colin Powell visar Obama öppet sitt stöd, ett monumentalt bakslag för republikanerna. Kanske ser vi en ny tid då livsstilsliberalism och frihetliga värderingar återigen kommer på modet?
I allt utom den ekonomiska politiken vill säga; Obama är för tullar och protektionism, vilket på sikt är förödande inte bara för USA utan även för resten av världen. Men kanske är det i detta läge värt att offra ekonomin och satsa på den personliga friheten? Republikanerna behöver sitta på avbytarbänken i många långa år, och tänka igenom sina synder.
Vi har länge åkt snålskjuts på amerikanernas fria kreativa samhälle, de flesta innovationer både inom it, läkemedel, filmer, musik, litteratur etc härstammar från landet vi älskar att häckla. Inte illa pinkat av en nation av övergödda lantisar med en sexpack under armen… Men någonstans gick det fel, och regleringar, byråkrati, repression, överstatlighet blev på modet, stick i stäv med den amerikanska drömmen.
Om Obama kan balansera sin politik, tona ner regelverken, fjättra den politiska hydran i Washington så finns det en väg ut. Men många frågetecken återstår, vad kommer han att göra med Irakkriget när det väl kommer till kritan, Afghanistan, USA Patriot Act, Guantanamo Bay, Community Reinvestment Act (som starkt bidrog till finanskrisen) etc etc?
Det är dags att komma ut ur garderoben nu; efter att ha funderat länge och väl, vägt fram och tillbaka, så är det bara att önska Obama lycka till. Jag skulle ha röstat på honom ifall jag vore amerikan.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, Amerika, Obama, socialkonservatism, Bush