Tre kr per låt – framtiden för musikindustrin?


Film- och musikindustrin låtsas som om det regnar, trots att deras affärsmodeller kollapsat för flera år sedan. Folk laddar ner filmer och musik gratis från internet, betalningsviljan för dyra CD- & DVD-skivor blir därför ganska låg. Hur kommer det sig att industrin inte agerar mer kreativt? Varför inte lägga ut rubbet på nätet och låta folk ladda ner för en billig peng? Det skulle bli många nerladdningar och en ständigt flödande penningström. Vi kan jämföra med sökmotorernas betalningsmodell ”per klick”. Folk klickar dygnet runt, och Google tjänar rejäla pengar på vår nyfikenhet, liksom annonsörerna.

Problemet är följande, många artister skulle med ett relativt enkelt handgrepp kunna lägga ut sina egna låtar på nätet till försäljning. Och Google skulle snart bringa ordning bland alla grupper och artister med ett genialt söksystem. Då behövs inte skivbolagen längre, varför föda en dyr mellanhand när artisten kan få hela kakan?

Skivbolagen tjänar fortfarande bra med pengar, de försöker hålla ut så länge de kan, förmodligen lyckas de några år till. Genom att dumpa priserna på CD-skivor kan de klara sig ännu lite längre. När slaget sedan är förlorat läggs allt ut på nätet, ca 3 kr per låt. Affärsmodellen kommer initialt att fungera och berika våra kära mellanhänder, tills artisterna börjar köra eget. På deras sajter kommer allt av intresse att finnas tillgängligt, musiken, intervjuer, extramaterial, aldrig tidigare utgivet material etc etc – en guldgruva för den inbitne. Och allt kommer att kosta blott några kronor per låt. Sajterna kommer att generera pengar varje minut, dygnet runt, år efter år – tills artisterna inte längre är populära.

Folk kommer inte orka att sitta och vänta på tröga buggiga nerladdningar från t ex The Pirate Bay. Då är det enklare att betala lite växelpengar för sina favoritlåtar. Folk kommer till och med att ladda ner sådant de inte hinner lyssna på, datorerna kommer att vara späckade med musik.

Hur kommer det att gå för filmbolagen då? Ja, det är en knepigare frågeställning. Filmfiler är större, tar längre tid att ladda ner, och är ibland knepiga att spela upp, ofta är de av dålig kvalitet. Förmodligen klarar sig filmbranschen lite bättre till en början. Tomma biografer är det stora problemet. Kanske kan digitaliseringen leda till en nytändning, gigantiska projektorer med hög upplösning, och filmerna kan ha premiär samtidigt över hela klotet. Biljettpriserna går ner rejält pga den snabba digitala distributionen. Det är ju trots allt en större upplevelse att gå på bio än att sitta hemma, även om man har en monsterplasma på väggen. Filmbolagen kommer också förr eller senare att tvingas lägga ut sitt material på nätet, men de kan ta lite bättre betalt, kanske 20 kr för en film.

Det finns mycket att göra, även om branschen för tillfället verkar ha drabbats av paralysie générale. Samtidigt fortsätter den fruktlösa jakten på fildelare, likt Herakles som högg huvudet av Hydran, strax växte det fram två huvuden istället.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: