Superhjältar överallt


Efter att ha avslutat första säsongen av Supergirl och andra säsongen av The Flash, samt tittat på filmerna Avengers Civil Wars och Antman – så har jag X-men Apocalyps, Batman vs Superman och Deadpool kvar.

Och visserligen var jag en stor beundrare av serier och superhjältar när jag var yngre, men nu börjar det möjligen bli lite för mycket av det goda. Och då har jag inte ens nämnt andra TV-serier som Arrow, Smallville, Daredevil, Jessica Jones, Gotham, Agents of S.H.I.E.L.D. etc etc.

Varför alla dessa superhjältar, och varför just nu? En vettig förklaring är att de avancerade specialaffekter som krävdes för några år sedan har blivit så pass billiga och tillgängliga att de lämpar sig även för TV-serier.

Men det förklarar inte alla filmerna, som också poppar upp som svampar ur jorden. Kanske var det Batman begins, X-men och Iron man som drog igång trenden på allvar. Filmer som var lite annorlunda, och klev utanför det klassiska superhjältestilen. Och givetvis kommer uppföljarna, ty det här är en lukrativ business. Hollywoods förestående fall, på grund av olaglig nerladdning och fildelning, är möjligen en smula överdriven. Box-office intäkterna ökar för varje år.

Och slutligen, en annan lite mer filosofisk förklaring till superhjältetrenden är att vi behöver någon som räddar oss. Vi lever i oroliga tider, politiken och religionen ger inga svar längre, samhällsdebatten upplevs som rörig, osammanhängande och världen är orolig – då kanske en hjälte i rödgul pansarmundering kan vara svaret? Åtminstone under två timmar, tills det är dags att kliva ur biografen och ut i verkligheten igen.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: