Statens grepp om din hals


Statens urgamla affärsidé går ut på att skydda medborgarna från hot. Genom att uppbåda en armé kunde kungar och furstar driva in skatter vare sig bönder och borgare behövde beskydd eller ej. Det ligger i statens intresse att krig och oroligheter uppstår. Fred och lugn innebär i det här läget att staten och dess lakejer inte behövs.

Nuförtiden är våra makthavare mer sofistikerade. I brist på krig och elände har staten allt mer förvandlats till en civil rättsskipare samt läroanstalt och försäkringsbolag.

Staten skyddar oss mot våld och stöld, därför är det nödvändigt att brott begås för att vi ska uppskatta staten och dess tjänster.

Staten ger oss utbildning, därför är det bra om barnen inget kan, så att staten och skolan kan briljera med sin verksamhet.

Staten försäkrar oss mot sjukdom. Därför är det viktigt för staten att medborgarna är sjuka då och då, så att de kan vårdas, och därmed bekräfta statens existens.

Staten försäkrar oss även mot arbetslöshet och fattigdom, därför är det viktigt att medborgarna inte har alltför mycket besparingar och förlorar jobbet ibland. Annars vore denna försäkring meningslös.

För statens upprätthållande är det nödvändigt att det finns hot, brott, sjukdom, analfabetism, arbetslöshet och fattigdom – annars vore staten meningslös – och medborgarna skulle knappast vilja betala halva lönen i skatt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, staten, skatter, ideologi


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: