Ska USA lämna alla sina militärbaser?


USA:s närvaro i Afghanistan och Irak ifrågasätts av den rödgröna oppositionen. De vill lyfta krav på reträtt om de vinner valet, samt att USA ska lämna sina militärbaser runt om i världen. På sätt och vis är det bra att frågan lyfts, även om dylika krav kan uppfattas som lite naiva. Men i valtider kan det ju löna sig att vara lite vänsterpopulistisk. Jämför med Obamas valkampanj och hans löften om att lämna Irak.

Frågan är varför USA engagerar sig i Irak och Afghanistan. Varför har de baser runt om i världen?

Den grundläggande tanken om Empire of liberty kläcktes av Thomas Jefferson, tanken var att USA skulle sprida idén om frihet och demokrati ut över världen. Detta skulle ske genom att verka som ett gott exempel, expandera västerut, samt intervention.

Notera att under slutet av 1700- och början av 1800-talet var demokratibegreppet något ganska okänt även i Europa. Tanken var också att frihetens imperium skulle motarbeta det Brittiska väldet, som den nybildade staten USA betraktade som sin huvudfiende.

Empire of liberty-principen har använts vid Spansk-amerikanska kriget, första världskriget, andra världskriget, kalla kriget samt kriget mot terrorismen. USA har varit ledande på att sprida det demokratiska budskapet ut i världen, även till Västeuropa, som för blott 70 år sedan härjades av stalinism och nazism. Den demokratiska traditionen är ung, även i ett land som Sverige.

USA-kritiker menar att empire of liberty-principen numera missbrukas. Interventionerna i t.ex Vietnam och Irak har framkallat många frågetecken. Samtidigt som många andra menar att USA:s militära engagemang runt om i världen bidrar till att säkra fred och demokrati. Huruvida USA missbrukar sina välvilliga principer kan vi dryfta länge, jag har inga raka svar.

Men att det från vänsterhåll reses krav på amerikansk reträtt är ganska ointressant. Vänstern syn på demokrati har alltid varit grumlig, de gillar nog inte ens själva idén med empire of liberty – eller ens liberty – oavsett hur dessa principer kommer till uttryck. Därför är kritik från socialistiskt håll svår att ta på allvar, särskilt när den serveras som en populistisk förrätt till valrörelsen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, oppositionen, nato


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: