Sanktioner, sanktioner, sanktioner


Sanktioner, sanktioner, sanktioner 1
Moskva

Sanktionerna från väst gentemot Ryssland har fungerat dåligt, riktigt uselt om vi ska vara ärliga, det kan till och med vara så att de bidragit till att landet blivit rikare. Hur blev det så fel? Är inte tanken med sanktioner att förhindra länder från att handla, göra dem fattigare, och därigenom tvinga dem till lydnad?

Om sanktionerna ska lyckas så bör de pådrivande länderna äga merparten av den ekonomiska kakan, och därigenom via sin finansiella makt påverka det utvalda landet. Om man inte har ekonomisk dominans, då kan sanktionsoffret vända sig till andra marknader, till andra köpare och säljare. Och det är precis vad som hänt i fallet med Ryssland. De har vänt sig till Kina, Indien och alla de andra länderna i BRICS-gemenskapen. Och därigenom fortsatt sin ekonomiska tillväxt.

Fast vänta lite nu. Har BRICS en så stor del av världsekonomin, att de kan utmanövrera västvärlden?

Ja, enbart Kina ensamma har numera en starkare ekonomi än USA, tillsammans dominerar BRICS-länderna förmodligen den globala ekonomin.

Men, då kan man ju i egentligen mening inte använda sanktioner mot Ryssland, det blir ju omöjligt?

Borde man inte vetat detta i förväg? Västvärldens ekonomer är ju inte dumma, man kan lätt räkna ut vilka som har den ekonomiska makten i världen, och hur eventuella sanktioner kommer att slå.

Man kände nog till problemet, kanske tänkte man att Indien, Saudiarabien m.fl inte skulle vända sig till Ryssland, fast det handlar ju mer om önsketänkande än realiteter. Kina erbjuder mängder av produkter, både high-tech men även enklare saker till låga priser, och Ryssland säljer råvaror samt avancerade vapensystem också till lägre priser än exempelvis USA. Washington behövs inte ens i den här ekvationen, det finns få saker som enbart USA kan tillhandahålla.

Färden mot en mer uppdelad ekonomisk värld har förvisso gått snabbt, men inte så fort att det inte märkts. Kina har seglat upp som en stark industrination, och det började redan på 1990-talet. 30 år har gått sedan dess. För Rysslands del handlar det mer om en svacka, då Sovjetunionen var en världsmakt som skickade den första satelliten ut i rymden, och den förste mannen i omloppsbana runt jorden. Under några svåra år efter imperiets fall så har Ryssland repat sig. Borta är de rostiga vapensystemen och de berusade soldaterna, om de någonsin funnits mer än i propagandamakarnas vokabulär?

Mycket handlar förstås om hur media målar upp tillvaron. Om vi dag efter dag möts av en negativ ekonomisk bild av Östeuropa, då kommer ju de flesta att tro att allt öster om Tyskland är fattigt och efterblivet.

Fast vi lurar ju bara oss själva. Varför ska vi gå omkring och inbilla oss att ryssarna är svagare än vad de egentligen är i verkligheten? För att lugna västvärldens befolkning? För att vi inte ska ifrågasätta vår egen ekonomiska nedgång och minskade köpkraft? Med den trygga tanken om att det finns fattigare länder österut, och att vi är bättre än dem?

Men vi vinner inte krig eller ekonomiska utmaningar med sagor. Sanningen är en bister vän, men den är nödvändig om vi ska kunna leva i verkligheten och verka i den fysiska världen


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: