Regeringen sänker anslagen till AMS-kurserna med ca 285 miljoner kr.
Sven-Erik Österberg (s), vice ordförande i utskottet, är kritisk:
– Mellan 2 000 och 3 000 utbildningsplatser per månad försvinner, nu är risken stor att de här personerna fastnar i arbetslöshet i stället, säger han till Aftonbladet.
Blir man automatiskt icke arbetslös om man går en AMS-kurs? Ja, åtminstone statistiskt sett enligt det svenska sättet att beräkna arbetslöshet.
Får man jobb efter en AMS-kurs? Mja. Notera att nuförtiden utbildar man bara i bristyrken; en undersökning visar att 66 procent av de som fick utbildning hade jobb 180 dagar efter examen. I jämförelsegruppen hade 48 procent fått jobb. 18% skillnad är i mitt tycke ett alltför lågt utfall för motivera verksamheten.
Det innebär grovt räknat att 5400 färre arbetslösa får jobb under året, av vilka det återstår drygt 3000-4000 mot årets slut, om jämförelsegruppens siffror håller i sig.
Är det värt att satsa över EN KVARTS MILJARD för att få 3500 människor i arbete, en aning snabbare än vad de själva skulle ha kunnat klara av?
Är det inte bättre att arbetslösa koncentrerar sig på att söka jobb? Och om de vill utbilda sig, bör de söka studiebidrag och studielån. Varför ska somliga få gratis utbildning, medan andra får ta studielån?
Att slösa med offentliga medel är oförlåtligt, oavsett om man har en socialistisk, liberal eller konservativ politisk grundsyn. Slöseri innebär att man antingen har tagit ut för mycket pengar i skatt, vilket kan jämföras med stöld, eller att pengarna skulle kunna ha använts till något bättre, t ex psykvården som dras med stora problem.
Många tycker att det luktar illa när en borgerlig regering börjar skära i arbetsmarknadspolitiken, men ibland är det värt att syna förslagen i sömmarna, istället för att reagera med hjärtat, gapa och vifta med felstavade plakat. Mot bakgrund av den information jag tagit fram här, kan jag gratulera den nya regeringen till den bästa och efffektivaste sparåtgärden hittills!
—
Pingat på Intressant.se. Andra bloggar om: politik, samhälle, arbetslöshet, ams, utbildning