Nederländerna har 3,8% arbetslösa, och Irland har 4,3% enl. Eurostat, som även räknar in arbetslösa som är satta i arbetsmarknadsåtgärder; deras statistik är med andra ord strängare än AMS dito. Vill du fördjupa dig ännu mer i arbetslöshetsstatistik läs gärna Danne Nordlings blogg. Statistiken kommer från EU:s statistiska byrå,
Skulle vi räkna på samma sätt för Sveriges räkning hamnar vi på ca 8,5% arbetslösa. Snittet för EU ligger på ca 8,0%. Vi ligger alltså dåligt till. Nya EU-länder som t ex Polen drar ner statistiken (16,5%) och Slovakien (15,5%). Bland jämförbara länder ligger vi ännu sämre till, Danmark har 4,3%, och Österrike 4,9%. Närmare hälften så många arbetslösa!
De flesta undrar vad dessa länder gjort som vi inte kunnat göra? Österrike har inte sveriges starka industriella traditioner, och knappast Irland heller. Tillsammans med Frankrike (8,9%) och länderna från det gamla Östblocket dalar vi ner på jumboplats. Till undantagen och överraskningarna hör Ungern, som ståtar med 7,4%, inte illa jobbat med tanke på utgångsläget. Hajrá Magyarok!
Arbetslösheten är ett centralt problem. Om färre arbetar då minskar statens intäkter, och vi kan inte satsa lika mycket pengar på vård, omsorg, skola, rättssäkerhet etc. En stor del av statsbudgeten behövs för att försörja de arbetslösa. Arbetsmarknaden är med andra ord livsviktig för välfärdsstaten; utan jobb ingen välfärd.
Ni som har förstorat bilden intill ser att Sverige inte lämnat några uppgifter till Eurostat. Jag undrar varför? Det enda vi vet från officiella källor är att Sverige har 4,8% i öppen arbetslöshet, men det räcker inte för att jämföra med de andra EU-länderna som redovisar alla arbetslösa. Jag har mailat näringsdepartementet för att bringa klarhet i detta ämne. Ni får gärna göra detsamma. Jag återkommer när de svarat.