NASA återerövrar rymden


NASA, som haft en otur med ett antal projekt under åren (havererade rymdfärjor och sonder etc) tar nya krafttag för att återerövra rymden. Projektet Constellation bygger på två raketprototyper som ska användas till att återerövra månen och anlägga en månbas. Därefter väntar den största utmaningen sedan 60- och 70-talets glansdagar, bemannade expedioner till Mars. Efter den lyckade landsättningen av Spirit och Opportunity, två geologiska forskningsrobotar, har NASA kommit ett steg närmare den mytomspunna röda planeten. ”Mars Exploration Rovers”, som de bägge obemannade sexhjuliga terrängfordonen kallas blev en oerhörd succé. De har vida överskridit sin livslängd och levererar fortfarande data hem till jorden, fast en av dem bara går på fem hjul numera.

För mig som är uppvuxen på 70-talet, och upplevt månfärderna, känns NASAs nysatsning fantastisk. Vi har levt i ett kvartssekel där de tekniska framstegen främst gällt datorer, mobiltelefoner, internet osv. Detta är givetvis fantastiska innovationer, inte minst för mig som bloggar, men det handlar om ”introverta” uppfinningar. Vad gäller transporter, trafik och energi så står vi och stampar; bilarna ser likadana ut som för 30-år sedan, detsamma gäller flygplan, båtar, oljekraftverk, kärnkraftverk etc. De har givetvis förfinats, men bygger på samma basteknik. Vad gäller den storskaliga erövringen av rymden så står vi och stampar.

Hur snabb kan en dator bli, hur många fuktioner kan en mobiltelefon utrustas med? Vem vet? Det är fortfarande samma gamla oljekraftverk som levererar el till alla dessa tekniska underverk, det är samma gamla Boing 747 som tar oss över Atlanten, det är samma gamla bensinmotor som brummar i min bil. Jag ser gärna att de ”extroverta” forskningsprojekten uppmuntras. USAs president George Bush har deklarerat att USA måste bli fritt från oljeberoendet, vilket banar väg för kärnkraften, denna besudlade kraftkälla. Om vi hade ägnat lika mycket tid åt att forska kring kärnenergi som datorer hade vi förmodligen löst jordens energiproblem för länge sedan. Britterna vinner sakta men säkert framgångar med sin tokamak-fusionsreaktor, JET. Sju nationer har nyligen enats om gemensamma forskningsprogram kring fusionsenergi. Förr eller senare kommer vetenskapsmännen att avslöja fusionens gåta, och då går vi in i en ny vetenskaplig och politisk era.

Jag tycker mig ana en ny optimism vad gäller de stora framstegen, vilka är av största vikt för vårt överbefolkade nedsmutsade jordklot.

Bilden visar en vy från Mars, tagen av Mars Exploration Rovers, NASA.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.