Lögnarnas tidsålder


Lögnarnas tidsålder 1
Baron Munchausen ligger i lä. Dagens lögnare utklassar honom med hästlängder.

Vietnamkriget (1955-1975) började med en lögn. Incidenten vid Tonkin bay, som eskalerade amerikanernas insatser i regionen, var baserade på falska uppgifter. Det förekom inte en andra attack mot amerikanska fartyg från nordvietnamesiskt håll. Och den första attacken provocerades fram av USA som genomförde signalspaningsaktivitet i området, långt borta från det amerikanska fastlandet. Vietnamkriget ledde till social oro och bidrog till diverse proteströrelser som en hel ungdomsgeneration anslöt sig till; västvärlden blev sig aldrig lik igen efter 1968.

Irakkriget (2003-2011) inleddes också på falska premisser, i det fallet handlade det om att irakierna skulle ha tillgång till massförstörelsevapen, vilket föranledde världspolisen USA att skicka trupper till andra sidan jordklotet, för att bränna amerikanska skattebetalares pengar och släcka irakiska soldaters liv. Man hittade inga massförstörelsevapen, men då var kriget redan i gång, och amerikanerna stannade där i åtta år.

USA engagemang i det första Gulfkriget (1990-1991) byggde också på en lögn. Irakiska trupper skulle ha begått särskilt vidriga våldshandlingar, en ung flicka vittnade om händelserna och piskade upp medias rapportering. Hon var emellertid dotter till den kuwaitiska ambassadören i USA. Och hennes uppgifter visade sig senare vara falska.

Kanske bör man också fråga sig varför USA startade ett krig mot en hel nation (Afghanistankriget 2001 -2021) när man egentligen letade efter några terrorister som planerade 11 septemberattacken i New York?

Lögnerna sträcker sig inte bara till slagfälten, nej de används inom andra områden också. Den uppmärksammade dokumentären av Al Gore An inconvenient truth (2006) handlar om stigande havsvatten och torka inom ett decennium, men inget av detta hände. Istället för att erkänna sina misstag så fortsatte man med de klumpiga förutsägelserna, men placerade dem ännu längre fram i tiden, medan klimatet istället verkar ha blivit kallare. De flesta medier upprepar lögnerna, utan att ifrågasätta dem.

Varför man motarbetar kärnkraften – och har högre krav på bakgrundsstrålningen vid slutförvaringsplatser än på andra ställen – är också något man kan fundera på. Om man skulle kunna slutförvara utbränt kärnbränsle på ett sätt som inte gav upphov till ökade doser för omgivningen, då skulle ju kärnkraften vara säker, särskilt med dagens teknik och säkerhetstänk.

Vi har också en del lögner i vardande. Många oroar sig även för samtidens rapportering.

Vi märkte en starkt överdriven reaktionen på coronautbrottet, med nedstängningar, restriktioner och allehanda tvång, trots att sjukdomen visade sig vara mildare än vad man trodde eller förutsåg. Kanske blir det fler biverkningar och följder av de hastigt framtagna vaccinen än sjukdomens egentliga påverkan?

Många frågar sig också varför medierna redan i förväg bestämde sig för att presidentvalresultatet i USA 2020 var korrekt, trots att många frågetecken fanns vad gäller poströsterna, identifikation av valdeltagarna, samt hur röstmaskinerna fungerade och hanterades. Media var inte alls nyfiken på att reda ut detta, trots att ämnet är intressant och viktigt, då vi i andra sammanhang starkt värnar den demokratiska processen.

Varför samlade Ukraina så många trupper runt utbrytarrepubliken i Donbass strax innan kriget? Om de misstänkte att Ryssland skulle anfalla vore det inte bättra att sprida ut trupperna runt gränserna? Nu kunde ju ryssarna gå över den obevakade kanalen vid Krim och ta fastlandsbryggan på några få dagar, vilket underlättade transporter av krigsmateriel och trupper. Var det egentligen så att ukrainarna planerade ett anfall mot de ryska utbrytarrepubliken i öst? Men ryssarna förutsåg detta och slog till först? Detta är åtminstone den ryska versionen, som västliga medier inte förmedlar, och scenariot är inte helt lätt att avfärda.

Som en enkel medborgare undrar man varför det ska vara så svårt att tala sanning? Det är ju inga små ting det ljugs om, utan saker som påverkar världen även på längre sikt. Vems syften fyller lögnerna? Och hur länge har detta pågått? Är det naivt att tro på en bättre och mer rättskaffens värld? Bör vi även revidera vad som skedde under Koreakriget, första- och andra världskriget?

Jag vet att många ser dylikt som foliehattsteorier även om man skulle köra upp bevis under näsan på dem. De bryr sig helt enkelt inte. De vill leva ett lugnt liv och inte bli inblandade i obehagliga diskussioner. Men för att förstå och kunna skapa en bild av världen så måste vi veta sanningen; vi kan i slutänden inte blunda för detta.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: