Lilla Grekland mot Europa


Ja, det är likt Davids kamp mot Goliat, när den nya grekiska regeringen vägrar att samarbeta med teknokraterna i Trojkan. Grekerna vill omförhandla sina gigantiska lån. Egentligen har de redan väldigt låg ränta, men det som väcker ont blod är alla pålagor och krav som EU tvingar på dem.

Den nya regeringen vill uppenbarligen ta tag i Greklands låga produktivitet, korruption och skrala skatteflöde – men på sitt eget sätt.

Varoufakis, finansministern menar t ex att det vore dumt att privatisera hamnarna just nu, ty eftersom landet befinner sig i en långvarig kris och följdaktligen inte kommer att få skäligt betalt. Om den nya regeringens sätt är bra eller dåligt tänker jag inte gå in på i denna korta text. Låt oss nöja oss med att det åtminstone verkar finnas en viss sjukdomsinsikt, och det är bra.

Det som också kan sätta käppar i hjulet är flödet av pengar från ECB till de grekiska bankerna. Ska man utpressa Grekland på det här sättet? Tja, man gjorde ju det med Cypern. Men Cypern är ett litet land som inte gör så mycket väsen av sig, resultatet kanske inte blir det samma om man kör samma taktik mot Grekland?

Grekerna har en lång historia bakom sig, från bronsålderns Mykenare som byggde sig ett starkt rike i Östra Medelhavet, till de klassiska grekerna vars kulturella lämningar fortfarande fascinerar, samt som stark influens under den romerska eran, den Byzantinska eran, och slutligen upproret mot Turkarna i början av 1800-talet, och tillblivelsen av den moderna Grekiska staten. Det är få folk eller språkgrupper som har en så lång nedtecknad historia.

Det kommer att finnas ett Grekland även efter att EU gått under, det kan vi nog vara säkra på

Frågan är snarare vad som kommer att hända med EU?


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: