Liberal & konservativ majoritet i riksdagen


Sedan valet i höstas är det en liberal och konservativ majoritet i riksdagen. Dessa bägge ideologier brukar kallas borgerliga, även om de många olika sätt skiljer sig åt. Det är viss skillnad på liberal-feministiska Kinberg Batra och socialkonservative nationalisten Åkesson. Vänstern brukar klumpa ihop det mesta som är olikt dem själva och kalla det borgerligt. Vi har alltså en borgerlig riksdag, särskilt om vi använder rödgrönt språkbruk.

Jag skulle vilja rubricera m, fp, kd & c som fyra nyanser av socialliberalism, skillnaderna är inte så stora, och de har slipats ner ännu mer sedan alliansen bildades. De går nästan till val som ett parti. Det är med andra ord inte så lätt att splittra på den här enheten, såsom Löfven försökt några gånger med sina utsträckta händer.

Sverigedemokraterna skulle få etiketten socialkonservativa. I ett lite större perspektiv, där man jämför dem med andra partier runt om i världen så sticker de inte ur särskilt mycket. Att de vill minska flyktinginvandringen är inte heller särskilt kontroversiellt, då Sverige välkomnar mångdubbelt så många asylsökande än grannländerna. Sverige är snarare extrema i sin vilja att ta emot flyktingar.

Vad som däremot utmärker sd är deras nynazistiska arv, att de föddes ur en smutsig brun pöl. Där är de annorlunda gentemot andra socialkonservativa partier i Europa. Och nu har de sminkat över skavankerna, men många tror att ränderna aldrig går ur.

Så ser det ut i riksdagen, de ovannämnda partierna är störst, om de samarbetar kan de styra landet och rösta igenom lagar och förordningar.

Att i detta läge utropa en vänsterregering och försöka få igenom en vänsterbudget var dömt att misslyckas från dag ett.

Och det har inget att göra med hur riksdagens voteringslagar fungerar, huruvida man tagit emot utsträckta händer eller ej. Majoriteten bestämmer i ett parlament. Och vi har en liberal-konservativ majoritet, som inte bara kan fälla Löfvens politik, utan även begära misstroendeomröstning och avsätta honom. Så än är det inte säkert att vi kommer att gå till valurnorna i mars.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.