För en tid sedan lanserades filmen 300, som är baserad på en serietidning av Frank Miller. Historien har sitt egentliga ursprung i omständigheterna kring slaget vid Thermopylae år 480 f.Kr.
Spartanernas konung Leonidas hejdar den väldiga persiska hären vid det trånga bergspasset Thermopylae tillräcklingt länge för att athenarna och de andra grekerna ska kunna mobilisera sina arméer, därefter besegrar det lilla Grekland dåtidens supermakt Persien. Leonidas och hans män stupar emellertid vid passet. Kanske hade den västerländska historien tagit en annan vändning utan hans insats, eller kanske inte – därom kan man tvista länge. Hotet från öster är en central del av den europeiska kulturen; persernas roll har tagits över av parther, morer, turkar, ryssar och numera islamister.
150 år senare enar Alexander grekerna ännu en gång, och marscherar mot Persien. Den samlade grekiska och makedonska hären lyckas inte bara besegra storväldet i öster, de erövrar allt land ända bort till Indien och Afghanistan. Alexander dör ung av feber i Babylon, hans generaler (Diadocherna) delar upp riket, som snart faller samman och lämnar plats för nästa erövrarfolk, romarna.
Eftersom jag är klassisk arkeolog går jag och ser de flesta filmer som utspelar sig under antiken; även om filmerna ibland är dåliga finns det alltid detaljer eller scener som är intressanta, därför gick jag också och såg 300.
Filmen 300 har kritiserats skarpt, inte minst av Iranier som känner sig förlöjligade och utpekade som österländska barbarer. Visst har filmen propagandistiska förtecken, men att gå så långt som att misstänka att CIA skickar tjocka bruna kuvert till Hollywood är kanske lite väl konspiratoriskt. Filmen är måhända gjord av människor som gillar tecknade serier, fascineras av antiken och skräms av islamister. Uppmanar filmen till anfall mot Iran? Tja, uppmanar ”Sagan om ringen” till europeiskt enande och anfall mot Sovjetunionen (Mordor)? Liknelsen kan tyckas löjlig om vi inte åminner oss att Tolkien skrev böckerna under det andra världskriget. Är ringen en metafor för atombomben? Vem vet?
Spartanerna försvarade sitt land; under perserkrigen gick de aldrig till anfall på persiskt territorium. De var ett litet krigarfolk, stolta och konservativa i sina värderingar. Spartanerna släppte inte in nya människor i sin gemenskap, tillslut var de alltför få för att kunna påverka historien. Under romersk tid förvandlades Sparta till en turistattraktion dit förmögna romare reste för att uppleva ålderdomliga traditioner och fascineras av krigisk asketism. Idag är Sparta en välordnad grekisk småstad med en stor militärförläggning. På kvällarna syns många prostituerade, ty det är på detta sätt, långt hemifrån, som många grekiska pojkar gör sin sexdebut. Området kring altaret, där många uråldriga traditioner uspelade sig ligger numera bredvid ett zigenarläger. Några vänner blev utsatta för ett rånförsök på platsen, bland ruiner, minnen och sopor.
De flesta minns Leonidas och de andra grekerna endast då något film- eller datorspelbolag uppmärksammar historierna i klumpigt tillyxad form. Vad som egentligen hände i Thermopylae 480 år före vår tidräkning är det ingen som riktigt vet.
—
Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, historia, iran, persien, antiken, grekland, Leonidas, 300, Hollywood