Kan man klara sig utan Google?


Kan man klara sig utan Google? Ja, den frågan ställer sig många, nu när företaget upplevs som för stort och maktfullkomligt. När en aktör växer sig alltför stark slår ofta folk bakut, och börjar leta efter andra alternativ.

Så var det när den allenarådande sökmotorn Alta Vista inom loppet av några få år tappade de flesta av sina användare i förmån för den vassare uppstickaren Google. Som då i det närmaste var ett garageföretag. Men nu är det som sagt Google vi börjar irritera oss på.

Nåväl vad erbjuder Google, och vad kan vi klara oss utan?

Gmail. – Finns gott om olika email-leverantörer. Jag använder Yahoo som är helt ok. Det här är ingen unik tjänst.

Chrome. – En bra webbläsare, men inte unik.

Earth. – Väldigt bra produkt, finns väl egentligen ingen lika bra ersättare. Unikt.

Maps – Mycket bra, men kartor finns det flera andra som jobbar med, t ex Mapquest som är förvånansvärt bra.

Sök. – Bra tjänst, men inte längre unikt. Jag tycker att Bing är närmast likvärdig, söket är inte längre värstingprodukten.

Android. – Bra operativsystem för mobiler, men som alla vet så har de en stark konkurrent i Apple, samt en rad andra som jagar från alla håll och kanter. På så sätt ingen unik produkt.

Translate. – Fantastisk tjänst, även om det inte blir rätt alla gånger. Hyffsat unik, men det finns utmanare på spåret, t ex Bing.

Youtube. – Fantastiskt, har ändrat vårt sett att se på TV. Det är den stora volymen som imponerar, rent tekniskt så är det inte raketforskning att köra streamade filmer.

Blogger – En av världens största bloggtjänster, men körs om av WordPress på ytterfilen. Blogger är ganska dåligt, man verkar inte ha satsat hundraprocentigt här.

Google+ – Blev väl inte riktigt vad man hade tänkt sig. Jag upplevde tjänsten inledningsvis som bra, men Facebook var snabba på att addera de nya funktionerna, och gjorde dem ännu bättre.

Det finns fler Google tjänster, men jag räknar inte upp allt.

Vi kan konstatera att det unika med Google är inte längre sökmotorn, utan satelitbilds-tjänsten Earth och kanske översättarverktyget Translate. Även Youtube kan möjligen räknas dit, men det var ju en framgångssaga redan innan Google köpte upp företaget.

Själv slängde jag ut Chrome idag, samt började använda sökmotorn Bing. Google Earth är som sagt det enda jag inte kan vara utan.

Här kommer en beskrivning av hur man byter sökfunktionen i URL-rutan i Firefox. Det är knepigare än man tror.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: