Ett nytt borgerligt parti


Frågan om FRA:s signalspaning återremitterades till försvarsutskottet för ytterligare beredning och komplettering, för att sedan klubbas igenom under eftermiddagen. Dessa kompletteringar handlar framförallt om att fler myndigheter ska kontrollera FRA:s verksamhet.

Själva VERKSAMHETEN, dvs avlyssning av medborgarnas e-mail, telefon, sms etc ska inte förändras.

Debatten i riksdagen var ganska tam, flertalet bloggare är uppenbarligen mer pålästa än våra folkvalda. Och för en gångs skull höll jag på mp, v och s, även om de sistnämnda mycket väl skulle kunna ha röstat igenom en liknande lag bara de själva fått sitta vid rodret.

Hundratals människor samlades utanför riksdagen för att visa sitt missnöje, men får förmodligen gå hem med svansen mellan benen, när det modifierade lagförslaget röstas igenom. De unga friska krafterna inom borgerligheten kunde inte stå emot. Karriärer och lojaliteter var starkare än den personliga övertygelsen. Och vi medborgare kommer att ytterligare nagelfara namnen på valsedlarna vid nästa val.

Den kraft vi under de senaste veckorna sett i den liberala delen av bloggosfären skulle kunna kanaliseras vidare. Kan vi inte påverka utanför parlamentet, så får vi ge oss in i parlamentet. De flesta liberaler kräver inte mycket, om vi åsidosätter de högtravande ideologiska drömmeriet.

Tänk er att högst ordinärt socialliberalt parti som i LITE större utsträckning låter sig inspireras av klassisk liberalism, än neokonservatism och socialdemokrati. Ett parti som väljer den fria marknaden men som OCKSÅ väljer individens frihet. De flesta liberala debattörer och bloggare skulle kunna enas om detta. Det borde inte vara så svårt.

Hundratusentals allmänborgerliga väljare är dessutom missnöjda med alliansens politik, men de kommer inte att rösta på något av oppositionspartierna. Det finns en ledig nisch i partipolitiken, och någon kommer att fylla detta vakuum förr eller senare.

Den borgerliga alliansens urvattnade social-konservativ-liberalism skapar förutsättningar för en uppsjö av småpartier. Och jag ser detta som något positivt. Sverige har haft en tradition av starka regeringar och enighet i riksdagen. Fler småpartier skulle bidra till mer oenighet och fler kompromisser. Och detta är i grunden bra för oss medborgare, eftersom det skulle bli mycket svårare att genomdriva kontroversiella lagar och köra över folket. Situationen skulle mer likna den i Italien, som dras med ett rörigt oenigt parlament, men med starkare och rikare medborgare.

Vi fria engagerade medborgare kan inte låta oss avlyssnas konstant, utan skäliga misstankar eller domstolsbeslut. Vårt öde vilar i händerna på FRA:s tjänstemän, människor som förmodligen är lika korrupta eller laglydiga som folk i allmänhet. Terrorister och andra brottslingar kommer givetvis att kryptera sina e-mail eller använda andra kanaler. Lagen är därför meningslös, verkningslös och grovt kränkande.

Vi har fått ett övervakningssamhälle av öststatsmodell där individens rättigheter sakta mals ner. Att marknaden fortfarande är relativt fri gläder måhända våra plånböcker, men det räcker inte. Det är dags för alla välkammade marknadsliberaler med hög svansföring att engagera sig i frågor gällande livstilsliberalism och integritet, annars har vi snart inga friheter kvar – varken på marknaden, vid köksborden eller i sovrummen.

Andra röster:

Opassande, ProjO, TantraBlog, HAX, Sagor från livbåten, Thomas Tvivlaren, Deep.edition, Rick Falkvinge, Christian Engström, Piece of the Mind, Oscar Swartz, Free the Mind, Enligt min Humla, deep.edition, Åsiktstorped, Piratjanne, med många fler.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, liberalism, FRA, alliansen, övervakning, avlyssning


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: