Ett alternativt kallt krig


Ett alternativt kallt krig 1Tänk om kalla kriget (1947–1991) istället hade stått mellan USA och Tyskland – och inte Sovjetunionen?

Det är kanske svårt att tänka sig, men det var faktiskt inte självklart att USA skulle samarbeta med Sovjetunionen mot Nazityskland under andra världskriget. USA höll sig neutralt i början av kriget och valde senare sida, troligen på grund av Japans roll i konflikten. Japan, som var allierat med Tyskland, konkurrerade med USA i Stilla havet, och det bidrog sannolikt till att USA ställde sig mot axelmakterna. Men tänk om det hade blivit annorlunda?

Många tycker att det är självklart att USA slogs mot Tyskland tillsammans med Sovjetunionen, eftersom tyskarna var de ondaste av de onda. Men det är inte så självklart. Sovjetunionen var lika dåliga kålsupare, de mördade också många civila under första och andra världskriget samt perioden däremellan. De var till och med värre än Hitleristerna.

De flesta tyskar (med eller utan partibok) såg nog kampen mot kommunismen som det yttersta syftet, oavsett de andra målsättningarna i kriget, precis som USA gjorde under det efterföljande kalla kriget.

Kampen mot kommunismen var central, och närmast existentiell. Detta mål hade amerikaner och tyskar gemensamt. Att besegra kommunismen. Ändå valde USA att slåss på Sovjetunionens sida.

Hade de valt Tyskland, och tillsammans besegrat Sovjetunionen, så hade den ännu större ondskan besegrats snabbare, och den mindre ondskan hade kunnat besegras därefter. Nazityskland skulle förmodligen gått under, så som Sovjetunionen. Kanske hade personkulten kring Hitler inte överlevt honom själv? Efterträdarna hade möjligen utropat någon slags tysk perestrojka och glasnost (umstrukturierung und transparenz)?

Sovjetunionen och Nazityskland tävlade förvisso i vilka som var värst, men objektivt sett hade Lenin och Stalin fler civila liv på sitt samhälle än Hitler. Om vi ska vara strikt matematiska. Det logiska för USA hade varit att liera sig med Hitler – besegra Sovjetunionen – och därefter påbörja ett kallt krig mot Tyskland, som de slutligen gick segrande ur.

Men den amerikanska och även den brittiska långsiktiga strategin har alltid gått ut på att motarbeta och så splittring i Europa. En tysk seger hade måhända överglänst Storbritannien och USA:s insatser? Och gett den tyska ekonomin en enorm skjuts, särskilt med den enorma råvarutillgången från de ockuperade ryska territorierna. Kontinentaleuropa hade blivit en stormakt och överglänst anglosfären. Åtminstone på kort sikt. Och detta kunde inte tillåtas, oavsett vilka som var de ondaste av de onda. Därför allierade man sig med kommunister, bombade sönder Europa och delade upp ruinerna mellan sig.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta.