Brittiska myndigheter (GCHQ) planerar att bygga ett hemligt övervakningssystem som kan kontrollera hela befolkningens internetanvändande. Om detta skriver Sunday Times, och svenska tidningar rapporterar vidare.
Ska vi ta detta som ett tecken på fortsatt repressiv politik i George Bush anda, eller skvallrar snarare avslöjandet om att medier och medborgare fått nog?
Politikerna upplever Internet som ett hot, ty här kan folk samverka och kommunicera tämligen fritt. Staten har länge ignorerat fenomenet, men när internetanvändandet hela tiden ökar och utvecklas betraktas det hela till slut som en potentiell oroshärd.
Politikernas arbete bygger ju på att styra, reglera och beskatta, och självklart låter man inte en godbit som Internet få leva fritt. Kanske är det en naturlig utveckling, i linje med de demokratiska system som vi har idag?
Samtidigt har många medborgare tagit Internet till sig, det är här vi kommunicerar med vänner, bloggar, handlar, söker information osv. Många känner att politikerna klampar in våra vardagsrum med skitiga stövlar och börjar att möblera om.
Vem äger egentligen Internet? Hur långt kan myndigheterna gå?
Låt oss betrakta Internet som ett gammalt torg. Här finns både affärer, torghandel, men även kaféer, restauranger, bibliotek, mötesplatser, postkontor, telegraf etc. En vacker dag strömmar det in mängder av poliser på torget, de sitter bredvid oss på uteserveringarna och lyssnar, de kontrollerar vilka varor vi köper, läser breven vi skickar, antecknar vilka böcker vi lånar på biblioteket, samt kollar vår legitimation i tid och otid. Poliserna menar att de jagar tjuvar, och att deras arbetsmetod är nödvändig; vi måste alla acceptera ordningen för det gemensammas bästa.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, övervakning, integritet, demokrati