Är Sverige en DEMOKRATI?


Hur skulle det se ut om kvällspressen beordrade sina skjutjärnsjournalister att skriva om demokratifrågor istället för Hollywood-hemmafruar och aliens? Det skulle kunna bli ganska intressant, med den möjlighet till uppmärksamhet som kvällspressen besitter.

*

På valdagen lägger vi ner en valsedel i ett kuvert, förseglar, och ger den till valfunktionären som i sin tur lägger den i en valurna. Detta är vår demokratiska gärning, vi röstar vart fjärde år. Vi väljer representanter till kommun, landsting och riksdag. Eller gör vi det? Varifrån kommer namnen på valsedlarna, har du någonsin funderat på det?

Har du varit med att påverkat vilka NAMN som finns på valsedlarna? Nej, knappast. Det är partierna som internt nominerar politiker till listorna. Det är inte ens ett internt val, nej, de nomineras. Av dessa nominerade personer kan du sedan göra ditt val, du har rätt att stryka eller kryssa namn på listan. På samma sätt är vi INTE delaktiga i valet av partiledare, de nomineras också internt.

Är det demokrati? Har DU som medborgare gjort ett val? Eller bara valt av de redan på förhand utvalda?

Nåväl, systemet har uppenbarligen sina brister. Men vi sätter ihop vårt parlament (riksdagen) utifrån de nominerade listorna. När de 349 riksdagsledamöterna är på plats bildar den segrande politiska grupperingen regering. Regeringen har den verkställande makten, den tillsätter ämbeten, fattar beslut, samt ansvarar för landets inre och yttre säkerhet och stabilitet, utrikespolitik etc.

Regeringen behöver INTE enbart bestå av personer från riksdagen. Regeringen är med andra ord inte vald av folket, utan vald av representanter från de segrande partierna. Och det finns gott om folk i kulisserna, som varken är valda eller nominerade, men som faktiskt kan bli tillfrågade om en regeringspost. Vi har t.ex inte valt Anders Borg, som är landets finansminister.

Är det demokrati? Har du egentligen varit delaktig i valet av vårt lands regering?

Kan en enskild riksdagsledamot rösta EMOT sitt partis linje? Eftersom personen oftast är nominerad (få är personvalda) vågar de sällan rösta emot. Många i riksdagen anser att de bör vara lojala mot partiet, eftersom de egentligen inte har en egen maktbas, dvs en egen väljarskara, som röstat på just dem med anledning av deras personliga åsikter. Därför kan några få ledande personer inom partierna styra hela riksdagen, och dess arbete.

Är det demokrati? Bör riksdagsmännen och kvinnorna ha personliga åsikter, driva egna frågor? Skapa en egen väljarbas? Eller tycker t.ex alla moderater EXAKT samma i alla frågor? Räcker det då med sju personer i riksdagen, istället för dagens 349?

Vad händer om riksdagen röstar igenom en lag som inte är förenlig med den svenska grundlagen? Vad händer om de röstar igenom en lag som strider mot de mänskliga rättigheterna eller Europakonventionen? Finns det en instans, t.ex en slags domstol, som kan granska och stoppa lagar som inte håller måttet?

Svaret är nej, i Sverige finns inte en sådan instans. Våra politiker kan rösta igenom regelvidriga lagar utan att någon hindrar dem. I andra länder finns ofta författningsdomstolar som granskar lagarna, men det har vi inte i Sverige.

Finns det däremot en instans som kan granska politikerna och ämbetsmännen? Och har möjlighet att avskeda dem om de missköter sitt ämbete eller begår stora misstag? Givetvis måste även politiker kontrolleras, de kan precis som du och jag göra ett dåligt jobb, och ibland bör de kanske avskedas.

Så är INTE fallet i Sverige, det finns ingen instans eller domstol som kontrollerar politiker, ämbetsmän och har makt att avskeda dem.

Är det demokrati?

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, demokrati, regering, författning, författningsdomstol


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.