Bankväsendet fungerar som ett avancerat pyramidspel, pengarna du stoppar in överbelånas, och används för investeringar och spekulation, och om alla bankkunder en dags skulle vilja ta ut sina pengar går banken i konkurs.
Bankerna är med andra inte solida, bankerna fungerar enbart för att staten garanterar deras existens med lån från riksbanken, och på detta lån får de betala ränta, den s.k reporäntan. Härigenom styr riksbanken hela lånemarknaden.
Men det är en dyr affär för skattebetalarna, för ungefär vart tionde år måste bankerna räddas vid specifika finanskriser. Då skapar staten (via riksgälden) en speciell insättningsgaranti, för att förhindra s.k bankrusningar – dvs att många sparare tar ut sina pengar samtidigt – och därigenom underminerar bankerna och finansväsendet.
Jag har skrivit och kritiserat fenomenet flera gånger här på bloggen. Och äntligen lyfts fractional reserve banking fram i ljuset av seriösa skribenter och ekonomer. I dagens SvD diskuteras det fragila bankväsendet öppet, och kritiseras av tunga namn bl.a flera Nobelpristagare i ekonomi och chefen för Englands centralbank Mervyn King.
Om vi ska skapa en mer stabil ekonomi och en seriös kapitalism med fri marknad så måste fractional reserve banking bort. Systemet är helt instabilt och skapar bubblor och finanskriser med jämna mellanrum. Givetvis i kombination med andra ekonomiska fenomen, som t.ex en överhettad bostadsmarknad påspädd av mycket låga riksbanksräntor, samt tvångsutlåningslagar á la Community Reinvestment Act, där amerikanska staten tvingar bankerna att låna ut pengar till folk som har så dålig ekonomi att de inte kan betala tillbaka (!).
Ibland undrar man om politikerna medvetet vill skapa finanskriser? Hur det än förhåller sig med detta så är våra folkvalda mycket duktiga på att driva en marknad till stupet. Och detta måste stoppas. Första steget vore att reformera bankväsendet. Frågan är om våra politiker gillar idén, då behövs ingen reporänta, och de mister kontrollen över hela finansmarknaden.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, fractional reserve bankning, bråkdelsreserver, bank, banker, lån, reporänta, ränta, lånemarknaden